Партията на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков "Гражданска платформа Българско лято", беше учредена онлайн днес, става ясно от фейсбук страницата на организацията и съобщиние до медиите.

"ПП "Гражданска платформа "Българско лято" проведе Учредителното си събрание. Поради извънредната епидемична обстановка в страната и действащата забрана за провеждане на масови мероприятия, събранието бе първото по рода си, проведено изцяло онлйан. Над 900 Учредителни членове на партията се събраха онлайн. Присъствието на всеки един учредител ще бъде потвърдено с нотариална заверка на гласуваните документи. Сега е моментът всеки от нас да даде максимума от себе си за по-добра, по-силна и по-обединена България. Благодарим ви!", написаха на фейсбук страницата си от "Българско лято".

За председател на "партията на Божков" е избран 36-годишният Борил Соколов, който до 2017 г. изпълнява ролята на маркетингов директор на "Еврофутбол". Той определя формирането на партията като последния шанс за България.

Освен името на председателя на формацията не са посочени други членове и активисти.

 

"Идва времето за справедливост. Справедливост за всички. Без компромиси. Съд и затвор за виновниците за третата национална катастрофа. Страхът и отчаянието са основните им оръжия. Народът ни обаче е силен и вече е буден. Ние сме силата", заяви Васил Божков във видеообръщение от Дубай.

Предстои регистрацията на партията в съда, за което са необходими предоставяне на учредителна декларация, устав, списък с най-малко 2500 членове и други. Решението трябва да бъде взето от Софийския градски съд.

Васил Божков избяга в Дубай през февруари миналата година, малко преди да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата. До момента те са 18, сред които и такива за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за убийства и изнасилвания.