Депутати от "Демократична България" са готови със законопроект за изземването на комплекс "Камчия" край Северното Черноморие от Русия и връщането във владение на българската държава на 300 дка, които са предоставени на кметството в Москва за детски лагер.

Това съобщи депутатът Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук. Той е съавтор на проекта заедно с бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова. Двамата ще го предложат за одобрение на ПГ на ПП-ДБ.

"Връщането на комплекс "Камчия" и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица, са ни приоритет, заявен още през 2023 г. Затова днес заедно с Надежда Йорданова ще предложим на парламентарната ни група нов законопроект, решаващ този проблем. Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна", мотивира се Мирчев.

"Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", обяснява депутатът от "Демократична България".

Проектът предвижда и замразяване на руските имоти у нас.

"В законопроекта ще предложим и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на МВнР, с цел гарантиране на правата на трети лица. Очакваме да получим подкрепа и от останалите парламентарни групи, тъй като това е от първостепенен интерес за страната ни", апелира Ивайло Мирчев.

Идеята е стара, а бившата ни посланичка в САЩ Елена Поптодорова я формулира като предложение още в началото на войната в Украйна с аргумента, че България трябва да си върне контрола над зона Камчия.

Предоставянето на базата в Камчия на московските власти беше договорено през 2008 г., а първата база в руския комплекс беше открита през 2010 г. от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и от тогавашния премиер Бойко Борисов.

В края на 2019 г. външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че РФ иска да придобие компекса. Десницата у нас неведнъж призоваше да се отнеме от руснаците комплекса, като още тогава Атлантическият съюз в България апелира българските власти да национализират Камчия, защото имало опасност да се превърне в руска база на влияние.