В Инициативния комитет, който издига кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент, ще влязат още 12 ректори на университети, съобщи БНТ. Родопският най-прочут глас Валя Балканска застава с лицето си в комитета. Самият проф. Герджиков е родопчанин по баща, от известния смолянски род на Ташо кехая Герджика от Райково, днес квартал на града.

Сред интелектуалците в комитета са още кавалджията Теодосий Спасов и археологът проф. Николай Овчаров са сред имената в комитета зад ректора на Софийския университет.

В Инициативния комитет виждаме имена, които са силно свързани с дясното политическо пространство като Богдана Карадочева, която казва, че подкрепя проф. Анастас Герджиков, защото ни трябва смирение. Има индикации и за други символни за десницата лица, но те все още не са потвърдили.

Валя Балканска потвърди, че е част от Комитета, защото за нея проф. Герджиков е нов човек и иска да го подкрепи. Теодосий Спасов влиза в Инициативния комитет с аргумента, че ни трябва единение, а не разделение. Подобни са аргументите и на проф. Николай Овчаров и на проф. Румяна Коларова.

"Смятам наистина, че той е човек, който може да умиротвори нацията. Честно казано, това е голямата ми мечта. Най-сетне да мирясаме, стига вече сме се конфронтирали българите. В края на краищата една нация, един народ сме. Мисля, че и с първите изявления, а и доколкото го познавам, това е човек, който действително ще допринесе в тази насока", каза проф. Овчаров.

"Активът, с който проф. Герджиков влиза като конкурент на Радев, е нещо, което аз високо ценя. При проф. Герджиков няма да има това желание да концентрираш власт, това желание да контролираш всичко. Това, което забелязваме при президента Радев. Също много важно е да подчертаем, че проф. Герджиков едва ли ще влиза в такъв тип бабаитлъкски стълкновения, на които е склонен Румен Радев", коментира проф. Коларова.

Твърди се, че Радомир Чолаков от ГЕРБ ще бъде едно от лицата на Инициативния комитет. Възможно е също така и да го оглави.

Срокът за регистрация на Инициативните комитети за издигане на кандидатури за президентските избори е до 17.00 ч. в понеделник, 4 октомври.

Очаква се полк. Невяна Митева да бъде кандидатът за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков, съобщи Mediapool.

Подкрепяният от ГЕРБ кандидат-президент ще се изправи срещу Румен Радев най-вероятно в компанията на жена, която е полковник от въоръжените сили и е била пиар на Военновъздушните сили, чийто командир бе Радев преди да бъде избран за държавен глава преди пет години.

Очаква се името ѝ да бъде официално обявено в неделя, когато ще се събере Инициативният комитет, които ще издигне двойката. Пред Mediapool Митева отказа коментар.

По думите на Бойко Борисов кандидат-вицепрезидентът няма да бъде от ГЕРБ, а ще бъде избран "лично от Герджиков".

Митева е председател на Сдружението на жените военнослужещи. Съпругът ѝ е бригаден генерал Явор Матеев, командир на бригада "Специални сили", който добре се познава с лидера на ГЕРБ.

Митева е служила като пиар специалист във ВВС, както и като специалист човешки ресурси в централата на ВВС.