Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи неговата кандидатура за президент, още преди от партията да са го направили.

Пред журналисти на откриването на учебната година за студентите, той заяви:

"Приех инициативен комитет да издигне моята кандидатура за президент. Смятам, че мога да бъда полезен именно с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията. Работил съм на няколко места, в организации, които са сложни. Аз съм ректор на най-големия и сложен български университет. Аз съм председател на съвета на ректорите. Опитът ми да балансирам интересите на хора с различни интереси, така че всички да се почувстват удовлетворени от някакъв справедлив резултат, е голям. Затова единствената ми мотивировка е в тази момент, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да помогна за обединението на всички партии и всички българи", добави той.

На въпрос кой го е поканил, той отговори:

"Разговарям с мои приятели от дясно и дясно-центристкото пространство от месеци. През последната седмица разбрах, че ГЕРБ е готова да подкрепи моята кандидатура. Ще разговарям с всички партии, най-вече с десните и дясноцентристките. Ще приема подкрепа от всички партии. Моята главна цел е да обединим всички български партии и всички български граждани, смятам, че всички могат да помогнат на това обединение. Амбицията ми е да обединя българския народ, ако желанието ми беше да се сдобия с пост, първо имам такъв, второ - преди 5 години вече имах покана да участвам президентските избори от една от най-големите партии", каза още той.

Снимка: БНТ

Герджиков обаче отказа да отговори на други въпроси, включително кой ще е кандидатът за вицепрезидент. Щял да отговори на тези въпроси след два дни, когато инициативният комитет, който ще застане зад номинацията му, ще бъде учреден.

Вчера, след като се разбра неофициално, че той влиза в битката за "Дондуков 2", той обяви пред БТА:

"Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България. Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си".

Снимка: БТА

Днес Герджиков коментира още, че случаят с номинирания от "Има такъв народ" за вицепремиер преподавател по право Петър Илиев, за когото беше установено, че е плагиатствал, не е приключил и когато проверката завърши, ще бъдат предприети конкретните действия. Той увери, че не само не е знаел за случая, преди да стане медийно известен, а дори не е знаел за съществуването на Илиев.

Проф. Анастас Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение у нас. За първи път е избран да ръководи Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 17 ноември 2015 г. На заседание на Общото събрание през ноември 2019 г. беше преизбран като ректор.