ГЕРБ ще подкрепи за президент проф. Анастас Герджиков, потвърди лидерът на партията Бойко Борисов. Комуникацията с ректора на СУ пръв е осъществил бившият просветен министър Красимир Вълчев, а след това е имало и среща с Борисов. Инициативният комитет на професора ще бъде обявен в НДК в Зала 6 от 12.00 часа, съобщи Вълчев.

"Ще подкрепим със сигурност. В Изпълнителната комисия с радост научихме за номинацията. В комитета има хора от ГЕРБ наравно с много други, нашите симпатизанти ще го подкрепят с двете ръце", коментира Борисов. Той уточни, че самият проф. Герджиков ще си избере кандидата за вицепрезидент.

"Мен ме интересуват парламентарните избори, социологията засега е добра, така че, се надявам да сме първа политическа сила, а на другите избори - надявам се ще предпочетат един умен, красив, образован, спокоен, нормален човек, аз съм убеден", каза още Борисов по повод кандидатурата, за чиято победа ще работи ГЕРБ.

Бившият премиер изтъкна и мотива партията да не издига партийна кандидатура за първи път. 

"Президентската длъжност не е партийна длъжност, тя обединява нацията", каза Борисов.

Борисов призна, че в партията са обсъждали поне две кандидатури. Това са били имената на Томислав Дончев и Димитър Николов. Красимир Вълчев обаче издал пред ръководството на ГЕРБ, че в академичните среди спрягат ректора на СУ и евентуалното му издигане от инициативен комитет.

Това е бил и бургаският кмет Димитър Николов, който обаче отказал номинацията.

"Това е един човек, който би могъл да обединява нацията. На нас ни трябва мир. На нас ни трябва образование. Ректорът на ректорите, ректорът на алма матер, какъв по-голям обединител! Да е еднакво отдалечен и да не се месим.", обобщи качествата на ректора и кандидат за президент лидерът на ГЕРБ.

Борисов отправи критика към президента Румен Радев, че играта му е "двама генерали да се бият". А за проф. Герджиков заключи - "умен, образован, въобще няма сравнение". "Ако се кандидатирам аз, както Радев ме призовава, ще разделим нацията", смята Борисов.

Снимка: БТА

"Познавам го Радев, не е такъв смелчага, не е такъв страшавел - да каже, че се крия. Но ако го е казал... Той е много страшен. Той, Бойко Рашков са много страшни. Ние се крием, плашим се. Той да внимава Деси какво му казва", коментира Борисов думите на държавния глава, че лидерът на ГЕРБ се крие под тогата на ректора. 

"Не вярвам, че Радев може да каже тези неща. Ако е казал това, той не разбира какво е работил пет години. Вечерта след изборите, който стане президент, трябва да е президент на всички българи.", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Единият вика да се оттегли, другият вика Борисов да се яви за президент, аз не знам как да им угодя. 6 месеца показаха, че друго не могат. Спад във всяко едно отношение, инфлация, цените вървят нагоре", обобщи мнението си за работата на служебния кабинет Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ направи коментарите на откриването на галерия и изложба на Вежди Рашидов, където отиде заедно с бившия просветен министър Красимир Вълчев.