Проф. д-р Искра Баева е българска историчка в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и преподавател по съвременна история. Автор на много научни трудове, книги, учебници. Тя е член на Българското историческо дружество, Българо-американската научна асоциация (BASA), Дружество за българо-чешко и словашко приятелство, Тракийски научен институт, Дружество на ООН за България. Още преди преподавателската й кариера да се разгърне е била стипендиант на ЮНЕСКО, има специализации във Варшавския университет, завършила е и Програма за изследване на Студената война на «Удроу Уилсън» Център, Вашингтон. Интересите и работата й са съсредоточени в областта на съвременната световна история, историята на Източна Европа, етническите малцинства в Централна и Източна Европа и много други.

Проф. Баева е член на Инициативния комитет на президента Румен Радев и е убедена, че той ще има и своя втори мандат. В същото време е и колега на другия основен негов опонент проф. Анастас Герджиков. Искра Баева смята, че двамата биха провели една културна предизборна кампания, сами по себе си като личности с кариери в сфери, които изискват високи интелектуални умения. Дали такова обаче би било поведението на партиите зад тях, проф. Баева изрази съмнение, особено за ГЕРБ. Вижте още какво каза пред Dir.bg историчката за ангажирането си с кампанията на Румен Радев и за фейка по адрес на опонента му проф. Анастас Герджиков.

- Вие сте в Инициативния комитет на президента Румен Радев, кое ви мотивира да се съгласите и чия беше поканата?

- От близък около него човек беше поканата. Аз веднага се съгласих, нямах нужда да мисля повече, тъй като през последните години знаете какво става в България и много се радвах още миналата година, че най-после се намери човек, който да излезе и с името си, с думите си, с биографията си, против това, което става в България и против управлението на мафията, на простащината, един човек, който говори умерено, хубаво, на литературен български език.

Защото наистина - омръзна ми от простащината. А Илияна Йотова като вицепрезидент я познавам отпреди това, така че нямах никакви съмнения, че ще подкрепя тази кандидатпрезидентска двойка, която е и настоящият президент и вицепрезидент.

- В този инициативен комитет са събрани личности от левия спектър, от десния, от центъра, творци, които не са обвързани с политика - какво е общото между всички вас?

- Общото е, че всички смятаме, че Румен Радев свърши добре работата си в първия мандат като президент и желаем да видим още един президентски мандат - мандат, който да стабилизира България и да я извади от това непрестижно място на държава в опашката на Европа по всички линии.

- За Вас кое е най-голямото постижение от този му мандат?

- Най-голямото му постижение е противопоставянето му на мутрите и на този модел, при който се управляваше България.

- Различни трактовки чухме за "вдигнатия юмрук" от президента тогава. Вие как го тълкувате?

- Аз съм историчка и го тълкувам като "Няма да преминат!" - No pasaran! Така го тълкувам - че ще спрем този поход на мафията към сърцето на България.

- Вече стана ясно, че ваш колега от университета и не само колега, но и ректор, ще бъде издигнат от Инициативен комитет, но за него подкрепата си ще дадат от ГЕРБ/СДС. Как оценявате тази кандидатура, изненада ли Ви?

- Да, изненада ме, но и ми се видя много странно от ГЕРБ да обявят кандидатура, за която тепърва ще се създава инициативен комитет, което означава, че той всъщност е номиниран и е кандидатура на ГЕРБ. Информацията дойде от ГЕРБ, което за мен означава, че той е бил номиниран от ГЕРБ. Защото, ако беше другояче, трябваше да излезе инициативен комитет, а инициативен комитет продължава да няма. Първо, ГЕРБ са го избрали, после той се е съгласил, след което тепърва ще се прави инициативен комитет. Но това са формални неща.

Да, изненада ме тази кандидатура, защото досега действащ ректор на университета не се беше кандидатирал за президент. Бяха се кандидатирали бивши ректори. Разбира се, той отдавна е свързан с управлението на ГЕРБ, така че от гледна точка на избора, че ще върви заедно с ГЕРБ, това не е изненада за мен. Това обаче означава, че смята, че университетът не му е основната задача. Но всеки прави сам своя избор.

- Вие, въпреки че сте в комитета на Румен Радев, сте и част от колектива, който ръководи другият кандидат - ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Пред вас още не е изявил какво ще прави, ще излиза ли в неплатен отпуск - днес беше откриването на учебната година в Софийския университет "Св. Климент Охридски"?

- Не е обявил още, но предполагам, че ще спази закона. Аз бях на откриването на нашия факултет, имаше обявяване на "доктор хонорис кауза", той присъстваше, той водеше процедурата. Разбира се, той има право преди да влезе в президентската кампания да изпълнява своите функции. Не е обявил още, но предполагам, че ще спази закона.

- Още от първите часове обаче започна един хейт в социалната мрежа, включително и с разпространяването на фейк - негово уж похвално слово по адрес на бившия премиер Бойко Борисов по време на удостояване с титлата "доктор хонорис кауза" на СУ.

- Да, оспорих това. Оспорих го още първия път, като видях, казах, че това не е вярно, че такова нещо няма, че Бойко Борисов не е бил обявяван за "доктор хонорис кауза". Даже изразих удивление на какви науки би могъл да бъде "доктор хонорис кауза". За съжаление, това е реалността, в която живеем - социални мрежи, в които всичко може да се пише. Не одобрявам този тип поведение. Опонентите трябва да се борят с идеи, а не да бъдат атакувани с фалшиви обвинения. За съжаление, същото го виждаме по отношение на всички други, включително и на президента Румен Радев.

- Направи ми впечатление колко хора - образовани, интелигентни, мои приятели също така, започнаха веднага да го споделят. Приемаме тези фейкове за чиста монета някак веднага.

- Да, да, това са раковите образувания на съвременния живот - че хората се мразят и в омразата си са готови да използват всякакво средство срещу противника. Аз съм сигурна, че една немалка част от тези, които го споделят и му се радват, не може да не осъзнават, че това не е било така, защото щяха да го пропагандират, ако беше така. Просто живеем в такъв свят и мисля, че не от днес, а от няколко години, се върнахме във времето на онова противопоставяне, което помня от началото на 90-те г. - на онова "кой не скача - е червен".

И за разлика от тезата на ГЕРБ, че това е станало с избирането на Радев и с поведението на Радев - не, това беше поведението на ГЕРБ. На онова управление, което възприемаше всеки, който не е съгласен с тях, като противник, и го атакуваха с всички средства.

- Понеже заговорихме за омразата, която ни заобикаля и която ние самите генерираме, каква кампания да очакваме между две силни личности - всеки експерт в своята област, с биография и кариера? Дали отново партиите зад всеки един ще радикализират личността?

- Аз почти нямам съмнение, че кампанията между двамата - надявам се да има диспути, разговори между двамата, ще бъдат на културно равнище, защото и двамата са културни хора. И двамата имат добри кариери в различни сфери, но сфери, които изискват високи интелектуални умения. Какво ще правят обаче партиите, които ги подкрепят, ми е трудно да преценя. И като знам маниера на партията, която ще подкрепя проф. Анастас Герджиков, то имам съмнения, че кампанията ще бъде културна и възпитана.

- Първата реакция на президента Радев за тази кандидатура беше, че Бойко Борисов се крие зад тогата на ректора, обидно ли е това за съперника?

- Това е реплика не към Герджиков. Това е реплика към Бойко Борисов и е продължение на репликите от предишните дни, когато го призова да излезе и да се кандидатира за президент. Тук проф. Герджиков въобще не е споменат.

- Прогнозата Ви за развоя на президентския сблъсък - от първи или от втори тур?

- Румен Радев ще спечели. Предполагам, че ще е на втория тур.