Това заяви днес икономическият министър Драгомир Стойнев след двустранни разговори в София с колегата си, сръбският министър на енергетиката, развитието и защитата на околната среда Зорана Михайлович, цитиран от БГНЕС.

Според сегашните договорености българската и руската страна ще имат равно участие в газопровода. Проектът ще бъде финансиран от "Газпром", а заемът ще бъде върнат от транзитните такси, които ще се определят от руската страна. Оскъпяването на проекта е 8% годишно.
Според анализатори, за да се изплати газопроводът при тези условия ще бъдат нужни над 15 г.

Проектът "Южен поток" ще даде тласък на българската икономика. Все още преодоляваме забавянето на изграждането на "Южен поток" от предишното правителство, което го обяви като проект от национално значение, но нищо не последва, каза още Стойнев.

Министърът коментира вчерашното изказване на експремиера Бойко Борисов, че сегашното правителство бави проекта, а първата му копка е трябвало да стане още миналата седмица.

Министър Стойнев заяви, че страната ни няма да направи прибързани стъпки, ако не е ясен финансовия модел на "Южен поток", т.е. начина на финансиране. Той обеща, че ще има и съгласуване с ЕК по проекта.

От ЕК настояват по тръбата да не преминава единствено руски газ, а тя да може да бъде използвана и от други доставчици.

Според министъра това е един огромен инфраструктурен и инвестиционен проект на стойност 3.3 млрд.евро, който ще създаде много работни места, ще повлияе на търговията и услугите у нас, а БДЖ ще има конкретни поръчки.

За нас са добри и "Южен поток", и проектът "Ниш-Димитровград", заяви сръбският министър на енергетиката, развитието и защитата на околната среда Зорана Михайлович. Сега Сърбия получава газ от само едно място и за нас е жизнено необходимо да има поне още едно трасе, подчерта Михайлович.

Двамата министри са говорили и по теми в областта на енергийното сътрудничество, на диверсификацията на доставките на газ, на изграждането на газовата връзка България-Сърбия.

Стойнев е информирал сръбския министър за напредъка в изграждането на интерконекторните връзки с Гърция и Румъния. Както и за това, че "Булгаргаз" е подписал споразумение с консорциума "Шах Дениз" за получаването на около 1 млрд. куб. м газ, което е важна стъпка към диверсифициране на доставките. Газовата връзка със Сърбия се финансира по ОП "Конкуретнтоспособност".