Тя определи пред БНР номинацията като вот на доверие за 4-те години, през които е ръководила организацията. По думите й това са били 4 трудни години.

Изпълнителният съвет на ООН за образование, наука и култура гласува вчера с 39 гласа „За” повторната кандидатура на Бокова. Решението за втория мандат ще бъде обявено официално в началото на ноември от Генералната конференция на организацията.

Тя бе поздравена от премиера Пламен Орешарски, от президента Росен Плевнелиев и от бившия премиер Бойко Борисов.

Според президента, изборът й е доказателство за нейния професионализъм и успех за българската дипломация, както и ярък пример, че Ирина Бокова се е справила изключително успешно по време на първия си мандат начело на организацията.

Лобирането на правителството

Според Бокова лобирането на предишното българско правителство е допринесло много за решението за нейната кандидатура. Тя подчерта, че едва ли сама би могла да постигне такъв успех.

Всички посолства, посланици, външният министър, предишното правителство и външен министър работиха много усилено за това България да има този пост. Бих казала, че това е част от външната политика на страната. Мисля, че в световната дипломация няма лични успехи, това са успехи на държавата, каза Ирина Бокова.

Успехите на българката в ЮНЕСКО

Като успехи, постигнати в нейния мандат, тя посочи направеното в областта на образованието, културата и опазване на културно-историческото наследство, като наблегна на достъпа до образование и нови технологии за жени и момичета.

„Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет. Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, когато страните-членки ще дадат своите приоритети за това какви програми да финансираме, по какъв начин да продължим да работим, ще се наложи да взема доста тежки решения”, заяви Бокова.

За Сирия


Тя посочи, че в Сирия положението, свързано с разрушаване на културно наследство, е изключително тревожно. Бокова допълни, че там в момента се правят много незаконни археологически разкопки, от което се прави голям бизнес.

Генералният директор на ЮНЕСКО поясни, че има червени списъци за забрана на търговия с културни обекти и това помага много да се спре незаконната търговия, да се привлече мнението на големите тръжни къщи, на търговците на тези обекти, на Интерпол, на полициите, на прокуратурите.

За България

Бокова обяви, че страната ни има много какво още да представи от своята култура на света.

В дългосрочен интерес на България, на жителите на Несебър, жителите в района на Пирин, е паметниците да останат в списъка на културното наследство. Много ми се иска да видя вписването на нови паметници, каза още Бокова.

Коя е Ирина Бокова

Тя бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г. Нейният първи мандат на поста бе белязан от финансова криза в организацията, причинена от замразяването на американската вноска. В резултат бюджетът на ЮНЕСКО бе намален с 22 процента от 653 милиона долара на 507 милиона.

Бокова е бивш заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.
Тя  бе избрана начело на ЮНЕСКО преди 4 години и е първата жена и първият източноевропеец на този висок пост.