Ирина Бокова спечели повторно поста с 39 гласа "за". Нейните съперници, посланикът на Джибути във Франция Рашад Фарах и френско-ливанският университетски преподавател Жозеф Майла, получиха съответно 13 и 6 гласа. За победа на първия тур бяха необходими 30 от общо 58 гласа при вота в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

Тази организация от системата на ООН стана в последно време арена на оспорвана борба за подновяване на своето ръководство на фона на финансовите ограничения, при които функционира.

Това се дължи на факта, че Съединените щати замразиха своята вноска преди три години. САЩ предприеха тази мярка в отговор на приемането на държавата Палестина за 195-и член на ЮНЕСКО на 31 октомври 2011 г.

Ирина Бокова бе смятана предварително за фаворит. Надпреварата обаче се очертаваше трудна поради наличието на други двама претенденти за поста.

Тя бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г. Нейният първи мандат на поста бе белязан от финансова криза в организацията, причинена от замразяването на американската вноска. В резултат бюджетът на ЮНЕСКО бе намален с 22 процента от 653 милиона долара на 507 милиона.

Бокова е бивш заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.
Тя  бе избрана начело на ЮНЕСКО преди 4 години и е първата жена и първият източноевропеец на този висок пост.