Янукович даде днес интервю за Асошиейтед прес и за руската телевизия НТВ.
То е първото, след като от Украйна избяга в Русия след свалянето си от власт на 22 февруари. Преди това той даде 3 изявления.

Янукович нарече анексията на Крим от Русия "болка и трагедия" и изрази надежда, че черноморският полуостров може някой ден отново да стане част от Украйна, предаде БТА.

"Аз лично не мога да се примиря с отделянето на Крим от Украйна. Ако това беше станало по мое време, бих се постарал да не го допусна", добави той, наричайки събитията в Крим.

Янукович изказа убеждение, че референдумът в Крим е бил в отговор на заплахите от страна на крайните националисти.
По думите му всичко, което стана в Крим, е заслуга на сегашните управници на Украйна, на радикалната им позиция спрямо руския език и териториите, населени с рускоезично население.

В интервюто, взето в Ростов на Дон, Янукович каза също, че въоръжените радикали в Украйна вече не слушат никого - нито властта, нито опозицията.

По думите му, срещу "оргиите на бандитизма и националистите, имащи фашистки корени", е трябвало да се реагира много по-рано.

Бившият президент призна, че не е искал да предприеме решителни действия срещу протестиращите в Киев.

"Ще ви кажа, сърце не ми даваше да сторя това. Моят принцип е, че никоя власт не струва и капка пролята кръв, винаги съм изповядвал това", каза Янукович, който изтъкна, че никога не е давал заповед да се стреля срещу демонстранти.

Днес Европейският съюз временно забрани на европейските превозвачи да летят до Крим и по-специално до Севастопол и Симферопол. Забрана е наложена и на транзитните полети през тези градове.

Причината е, че въздушното пространство на полуострова не се контролира от украинските авиодиспечери, съобщи европейската авиационна служба Евроконтрол, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Европейските авиокомпании трябва да разработят алтернативни маршрути.

Вчера НАТО обяви, че преустановява "всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Русия заради руската окупация и анексиране на Крим. 

Преди два дни руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще създаде специална икономическа зона в Крим, за да привлече инвеститори.