Парламентът ще изслуша служебния министър-председател и служебен министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева относно позицията на България за предстоящата Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли т.г. във Вашингтон.

Това е първа точка в програмата за днес, публикувана на сайта на Народното събрание. Изслушването е по предложение на парламентарната група на "Величие", предава БТА.

По искане на "БСП за България", депутатите ще изслушат служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и по въпроса за неучастие на България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна.

Министър-председателят и външен министър Димитър Главчев е извикан днес в парламента и по инициатива на "Възраждане" - да представи информация относно развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на т. нар. френско предложение, острата антибългарска кампания и изказвания на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония, както и вече предприетите и планирани действия за защита на българските национални интереси по тези въпроси.

Предвидено е и изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев относно напредъка на строителството на автомагистрала "Хемус" и напредъка в процедурите по стартиране строителството на автомагистрала "Черно море".