Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като в Администрацията е постъпило предложение от Министерския съвет.

По-рано днес правителството прие "максимално бързо" оставката на Радев, който реши да напусне армията и да влезе в политиката.

Росен Плевнелиев не се бави и само след няколко часа подписа указа.

Издаденият указ с номер 282 от 10 август 2016 година за освобождаването на ген. Радев вече е изпратен в Канцеларията на Министерския съвет, за да бъде приподписан от премиера.

Законът за отбраната и Въоръжените сили на Република България изисква с нарочна заповед министърът на отбраната да завърши окончателно процедурата по освобождаване на ген. Радев, се допълва в официалното съобщение.

Междувременно, след втория кръг преговори, БСП и АБВ обявиха, че са се доближили до възможна обща кандидатура за ляв президент - именно тази на Румен Радев.

Окончателното решение ще бъде взето на заседания на ръководствата на двете партии, но се смята, че то е формално, след като и двамата лидери - Корнелия Нинова и Георги Първанов, застанаха зад номинацията на генерала.

Те определиха като "мръсна кампания" и "компромат" твърдението на председателя на "Движение 21" Татяна Дончева, че Радев е издигнат от бизнес кръг, близък до оръжейното лоби, който трябва да изчисти сметките на БСП.