Вчера Йовчев съобщи, че участието на служителите на МВР в охраната на протестите от началото на годината струва 3 млн. лева, които не са предвидени и трябва да се търсят допълнителни средства. 

Днес министърът уточни пред БНТ:

"Министър-председателят лично се ангажира с това нещо. Той е наясно с проблемите, които са в МВР, загрижен е от ситуацията и се ангажира с това да бъдат осигурени тези средства. Така че аз съм убеден, че ще успеем да намерим средствата, необходими за извънредния труд на служителите и то в едни кратки срокове".

Йовчев отново заяви, че полицаите са подложени на свръхнатоварване - работят по 12, дори 16 часа. По думите му независимо от това, че се прехвърлят допълнително сили от провинцията, за да бъдат освободени част от хората и да си починат поне малко, това е крайно недостатъчно.

Той обаче подчерта, че въпреки всичко, служителите изпълняват дълга си, седят на мястото си и успяват да опазят и сигурността на гражданите и обществения ред.

Междувременно БНР съобщи, че днес полицаите, които охраняват протеста пред парламента, се сменят на всеки час. Това се наложи, след като служител почина от инфаркт след дежурство и има съмнения, че причината е пренатоварването. Други негови колеги пък припадат от умора.

По-късно той уточни пред журналисти, че МВР ще преструктурира бюджета си и ще бъдат спестени малко над 10 млн. лева, но това нямало да е достатъчно, защото има дупка от 93 млн. лв.

Това са средствата, които са дължими към момента, както и необходимите разходи, които трябва да се направят до края на годината, за да се поддържа нормалното функциониране на системата”, обясни министърът, като добави, че трябва да започнат да се изплащат и средствата, които са предвидени за социални придобивки за храна.

Йовчев коментира и широката зона от заграждения около парламента.

"Поставихме загражденията, защото особено през първите дни на протеста, т.нар. пиене на кафе, имаше опит за насилие върху депутати, хвърляне на тежки предмети, което е абсолютно недопустимо и затова разширихме зоната за сигурност. За да не бъде допуснато някой от депутатите или гражданите да пострада", обясни Йовчев.