Кадиев обясни пред БНР, че ограниченията на обектите, лицензирани за тази дейност, обаче ще доведе до засилване на борбата срещу контрабандата.

Преди 4 дни председателят на бюджетната комисията Йордан Цонев (ДПС) заяви, че има законопроект цигарите да се продават само на определени лицензирани места, а не както е в момента - в почти всеки търговски обект.

Целта била да се ограничи търговията с тютюневи стоки, които не са с платен акциз или са контрабандно внесени.

Промяната е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за корекции в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове.

Предложението съвпада по време с разрастването на националната верига павилиони за цигари и вестници на "Булгартабак", брандирана с надпис Lafka, пише "Капитал".

В проектозакона е записано, че в павилионите за тютюневи изделия ще могат да се продават само цигари, вестници, списания и спиртни напитки.

Националната агенция по приходите ще провежда конкурси за търговците, които трябва да отговарят на множество изисквания за чисто кредитно, съдебно и данъчно минало.

Проектът, разработен във финансовото министерство, засяга пряко бизнеса на производители, дистрибутори и всички търговци на дребно.

Промяната не е съгласувана
с никого от участниците на пазара. Според всички тях обаче тя ще е по-скоро вредна за бюджета, пазара, потребителите, търговските обороти на множество обекти, ще увеличи контрабандата и ще облагодателства само избрани вериги павилиони.

Анализатори смятат, че ако новият проект бъде приет, изкуствено ще се пренасочат поне 70% от продажбите на цигари.