Така реално заработи планът на вицепремиера Симеон Дянков за децентрализиране на администрацията, въпреки протестите на повечето служители от София, че трябва да избират между работата и семействата си.

"В дългосрочен план с преместването на ресор "Туризъм" ще спечели не само Пловдив, но и цялата държава", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, пред когото тази сутрин в деловодството бе входирана първата преписка, съобщи БТА.
"Това означава, че ресор "Туризъм" работи", заяви той.

Екипът на МИЕТ в Пловдив ще се ръководи от зам.-министър Иво Маринов. В двете дирекции ще работят 41 служители, като 16 от тях се премесиха от администрацията в София, а останалите ще бъдат заети след провеждане на конкурси. Добрев уточни, че само 12 служители са решили да си търсят друга работа в София.
"Нямам притеснения за качеството на новите хора, тъй като Пловдив и региона имат голям потенциал, а отделно за всяко свободно място се състезават по 100 кандидати", каза министърът. Само за агенция "Туристическа политика" 600 души са подали молби за 6 места.

Той съобщи още, че няма проблеми по отношение на битовото осигуряване на софийските служители, тъй като предоставените им общински жилища са изцяло ремонтирани и наемът им е 1 лев на квадратен метър. Отделно общината се ангажира да осигури места в детските градини за децата на младите семейства, обясни Добрев.

Преместването на администрацията на сектор "Туризъм" в Пловдив струва на МИЕТ 102 000 лева, уточни той. Още близо 200 000 са вложени в ремонт на сградата, която се намира в самия център на града, предаде БНТ.

"Ние говорим, че туризмът не трябва да е само летен и зимен и сега имаме шанс да развием един целогодишен туристически продукт, като стимулираме алтернативните форми", добави той.
Според него това ще стане не само чрез местене на една администрация от един град в друг, но и чрез допълнителни финансови ресурси, които ще бъдат осигурени от следващата година.
"Имаме идея с министъра на финансите Симеон Дянков част от концесионните възнаграждения да бъдат заделени във фонд, който да се инвестира в туристически обекти - археология, възстановяване на крепости и други", обясни Добрев.