Цветан Цветанов демонстрира разочарование от факта, че интимният сподвижник в живота на дъщерята на Румяна Бъчварова е автор на статията, заради която номинираният за нов транспортен министър Александър Манолев отказа да наследи поста от Ивайло Московски. Провокиран от въпрос на Канал 3 в кулоарите на парламента, председателят на ПГ на ГЕРБ отговори: "Единствено мога да кажа, че не смятам и не бих допуснал моите три дъщери или техните бъдещи приятели, които ще бъдат част от нашето семейство, да работят срещу партията, с която аз участвам активно в политическия живот".

Въпроса първи повдигна коалиционният партньор на ГЕРБ Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" разкритикува публично това, че статията за участие на Манолев в катастрофа е дело на Росен Босев, за когото се твърди, че живее на семейни начала с дъщерята на Румяна Бъчварова - Лора Филева. Все пак днес Цветан Цветанов отказа да се задълбочава повече в делата на фамилия Бъчварови, като уточни, че всеки пълнолетен гражданин отговаря персонално за своите действия.

"Манолев има една доста добра биография в образователен и професионален план. Заради качествата му той бе предложен за транспортен министър. Той имаше достатъчно силната енергия да изпълни ангажимента по управленската програма. Не е нормално обаче да обясняваш, че нямаш сестра. Постъпката на Манолев бе изключително достойна", продължи Цветанов.

"Всеки е невинен до доказване на неговата вина. Не е коректно да влизаме в режим на обвинения през медиите на едно лице, участвало активно в политическия живот на България. Има институции, които трябва да си свършат работата", напомни той и потвърди, че Манолев ще заведе съдебни дела.

На въпрос дали вече не тежи властта на ГЕРБ, след толкова много години, Цветанов отговори: "ГЕРБ няма тази структура като БСП. Знаем БСП как функционира. Знам как Борисов стана кмет, знам как всички бяха против неговите решения, но знам и след това как Борисов получи пълна подкрепа. Помните как изглеждаше София, Витошка. Давам София за пример, защото е столица, но това важи за всички градове в България".

Цветанов коментира и дали е възможно Христо Терзийски да бъде следващият главен секретар на МВР. Според него това би било добро решение, но поясни категорично, че всичко зависи от Министерски съвет и съответно задължително ще има съгласуване с президента за това кой ще поеме поста.

Цветан Цветанов обърна внимание и на казуса със забавения от президента Румен Радев подпис за освобождаването от длъжност на номинирания за вътрешен министър Младен Маринов.

"По-силният и по-мъдрият в политиката трябва да отстъпи сам. Не трябва да продължаваме така, както постъпва президентът, защото ще има само лоши последици", каза Цветан Цветанов. Той напомни какво гласи член 36 от Закона на МВР. Там, каза той, са изброени само основанията за освобождаване на главния секретар.

"Тази тема за нас вече е затворена. Да се концентрираме повече във функционалните си отношения и в това, което очаква обществото от нас", заяви Цветанов и добави: "Няма пропуск в закона, има различно интерпретиране на съветниците на президента, които го вкараха в капан".

Относно появилите се информации, че Цецка Цачева и Румяна Бъчваров са спрягани за посланици, Цветанов напомни, че лично Цачева е заявила, че нито е търсена, нито се е самопредлагала, нито някой я е предлагал за такъв пост.

Във връзка с твърденията за Румяна Бъчварова председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че не може да коментира нищо, докато няма указ.

Цветанов нарече безпочвени твърденията, че Бъчварова си тръгва заради това, че има опасения "корабът да потъне", и припомни, че България има 4% икономически растеж, има повече приходи в бюджета, а в проектобюджета за 2019 година дори има заложено увеличение на бюджетните заплати с 10%, а на пенсиите с почти 6%.

"Днешните резултати създават агресия сред БСП и президента. Но не може по един военен стил да се действа", добави той.