Цветан Цветанов и Данаил Кирилов защитиха честта на министрите в оставка Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков и провежданата политика от тях в поверените им досега министерства.

Няма нито едно отстъпление на министрите ни, правителството изпълнява своите ангажименти. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Имаше изказване, че ние не сме се изказвали по вота на недоверие. Има обаче разлика, когато правителството внася такъв и когато някой друг го иска. Относно това, което беше казано днес, че нямаме визия за управлението на страната - искам да припомня на всички народни представители, че на избори всяка партия предлага управленска програма и приоритети. ГЕРБ получи най-висок резултат и заедно с "Обединени патриоти" направихме коалиционно споразумение", каза още Цветанов и посочи, че общата програма се изпълнява.

"Няма нито едно отстъпление на министрите ни и на декларираните приоритети, които сме направени в пленарна зала. Правителството изпълнява своите ангажименти. Ние не правим десант, ние винаги сме били с хората и сме били в диалог с тях. Това, което имаме като анализ на срещите, които БСП прави, за да представи визията си за България, мога да кажа, че това от самото начало е обречено на неуспех. Защото показвате, че депутатите, които в момента са избрани, не струват нищо. И вие изпращате съвсем нови депутати сред хората. А може би сте си направили една карта, с която искате да направите туристическа обиколка", коментира Цветанов.

Ние ги наказваме с оставките, възкликна Данаил Кирилов от парламентарната трибуна, изтъквайки че те нямат вина за катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души, а само поемат отговорност.

Нека да не бъркаме достойнството с позор, обърна се той към залата. Кирилов започна със суперлативи за Ивайло Московски.

"За мен той работи изключително добре в един тежък сектор. Няма да питам кога задлъжня БДЖ и кой сключваше неизгодните договори за мотрисите", намекна той за стари управления на БСП. "Аз съм доволен от Московски, защото той организира екипите в министерството и те работеха качествено и ефективно", допълни шефът на правната комисия.

За Николай Нанков депутатът от ГЕРБ си спомни: "Започнахме с него като колеги областни управители - аз на София, той на Ловеч, беше най-младият областен управител, похвали го и като министър Данаил Кирилов. За отиващия си от МВР Валентин Радев каза: "Министър Радев понесе много атаки от опозицията, но като дисциплиниран офицер се справи с този сектор".

Думите му разсмяха пленарната зала, а смехът зарази и самия него. Кирилов прихна и се зарадва на веселбата. "Вярно, винаги е имало конкуренция между офицерите от сигурността и армията. Аз се радвам, че опозицията има позитивна нагласа за хумор", заключи разсмян и той.

За Николай Нанков депутатът от ГЕРБ си спомни: "Започнахме с него като колеги областни управители - аз на София, той на Ловеч, беше най-младият областен управител, похвали го и като министър Данаил Кирилов. За отиващия си от МВР Валентин Радев каза: "Министър Радев понесе много атаки от опозицията, но като дисциплиниран офицер се справи с този сектор". Думите му разсмяха пленарната зала, а оттам и самия него. Кирилов се зарадва на веселбата и усмихнато добави: "Вярно, винаги е имало конкуренция между офицерите от сигурността и армията. Аз се радвам, че опозицията има позитивна нагласа за хумор", заключи той.

"Радев се справя, каквито и клишета да говорят, лесно се връща лентата назад. Пожелавам на колегата Иванов, ако не министър, да стане успешен зам.-министър", закачи той Иван Иванов от БСП. "По новите кандидати - познавам и тримата", продължи юристът от ГЕРБ. За Росен Желязков изтъкна, че е "юрист с изключителна квалификация и опит", с когото работили в различни конфигурации. "Радвам се, че той специализира в областта на комуникациите, електронните съобщения и управлението. Всичките са достойни, с Петя сме заедно няколко мандата и е прекрасен регионалист", продължи Кирилов. Като областен работил и с Младен Маринов, когото нарече също "достоен офицер". Всички избиратели приели оставките на министрите като достоен акт и правилно разбрали, че това е "невиновен акт".

Вие ги позорите, като казвате, че са добри, но трябва да си отидат, репликира Крум Зарков от БСП. Начинът, по който се извършват тези кадрови промени, е позорящ", такъв извод направи соцдепутатът.

ДПС също не си затрая. Йордан Цонев не скри възмущение от доброто настроение при изказването на Кирилов. Депутатът от движението намери за нелепи хвалбите по адрес на тримата заминаващи си от кабинета на фона на трагедията със 17 загинали. Той разкритикува дребнотемието при управляващите на фона на големите проблеми и посочи за пример в тази посока Валери Симеонов.

"Един вицепремиер обикаля цяло лято плажовете и затвори две заведения - представяте ли си какъв е мащабът в главата на този човек?!", възкликна Цонев.

Той декларира, че ДПС няма да подкрепи подобни рокади, особено заради това, че с тези оставки в кабинета ГЕРБ вкарали тежко напрежение между институциите и направо вкара страната в институционална криза.

Подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично. Това каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров преди гласуването на министерските оставки. "Дебати днес нямаше, не чухме идеи, иска се оставката на цялото правителство. Предложих го преди вас, в това няма нищо критично", посочи той по повод изказвания на БСП за оставка на цялото правителство. "Социологията казва, че обществото не иска избори. Иска ни се, не ни се иска, продължаваме, като сменяме министри", коментира Волен Сидеров.

Според него смяната на трима министри е нещо съвсем логично. "Не знам дали в залата има друг народен представител в зала има опит в улични сблъсъци с Младен Маринов. Мога да кажа, че той си вършеше работата", каза още председателят на ПГ на "Обединени патриоти".

Подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат, но не подкрепяме на килограм, каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки."Днес нямаше никакъв дебат. Ние от "Воля" много сериозно се бяхме подготвили за дебат по същество, обаче с кого да дебатираме. Излязоха няколко човека, прочетоха монотонно няколко слова, но не ги представиха като свои - как да водя дебат с хора, които просто изчетоха един текст? Кои са водещите, които са накарали определени хора да четат определени неща, които нямат никакъв смисъл с дебатите, които трябваше да проведем в момента", попита Марешки.

Той посочи, че се виждат двойни стандарти в поведението на политиците. "Видяхме как опозицията атакува яростно единия вицепремиер - Симеонов, и с право. Защото и ние смятаме, че не е правилно вицепремиер да ходи по заведенията. А другият вицепремиер, той няма ли да носи отговорност за падналия самолет? Това, което се случва, е безпрецедентно. От целия дебат мога да си направя извод, че в момента се подготвя коалиция БСП, ДПС и ВМРО. Няма как да подкрепим една такава коалиция", коментира Марешки. Той посочи, че позицията на "Воля" винаги е в интерес на българските граждани. "Ние подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат. Но не подкрепяме патриотичното поведение на министър Каракачанов. Няма да подкрепяме на килограм", каза още той.