Депутатите от ГЕРБ ще гласуват решението, което министър-председателят обяви след коалиционния съвет вчера за оставките на тримата министри и предложенията за нови. Това потвърди по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза още, че бъдещи промени в кабинета ще бъдат предварително обсъждани в коалицията, за да не се стига отново до напрежение.

Коментирахме всяка една от смените в МС в съответствие с Коалиционното споразумение (точка 6 от него), заяви Цветан Цветанов по повод вчерашните разговори между ГЕРБ и Обединени патриоти. Той изтъкна, че разговорите са били лишени от емоция.

От НФСБ ще реализират политическото решение да не подкрепят оставките на тримата министри, но неразбирателството по т. 6 от е изгладено и за в бъдеще няма да има такова, отбеляза Цветанов.

На въпрос има ли заговор срещу премиера, за какъвто сценарий намекна Волен Сидеров, Цветанов отговори, че няма да прави публични изяви, свързани с коалиционните партньори.

Вчера вечерта Валери Симеонов каза по БНТ, че макар партията му да е против оставките на тримата министри ще подкрепи предложенията за нови министри на техните постове.

Отстраняването на тримата министри ще доведе до забавяне на решаването на проблемите в секторите им, което не е в полза на изпълняването на програмата на правителството, заяви обаче вицепремиерът и лидер на НФСБ.

Пред агенция "Фокус" Цветанов заяви, че са заложили на професионализма и опита в определения сектор, в който новите министри ще отговарят.

Той посочи, че инж. Петя Аврамова, кандидат за министър на регионалното развитие, е работила заедно с целия екип на регионалното министерство. "Тя е кандидат от Северозападна България и е свидетел на предизвикателствата в района," посочи той.

По думите му Александър Манолев, предложен за министър на транспорта, е млад и амбициозен човек, който има сериозен опит в политиката и влизайки в транспортното министерство ще работи да се постигнат всички тези резултати, които се очакват от обществото.

Цветанов каза, че Младен Маринов, който е кандидат да оглави МВР, е получил професионално развитие в различни правителства през последните 20 години. "Не виждам нищо лошо в това един висш професионалист да оглави вътрешното министерство". По думите му Министерски съвет ще вземе решението, кой да застане на свободното вече място за главен секретар на МВР.