Президентът Румен Радев разкритикува премиера Бойко Борисов за политиката му по отношение на Унгария.

"Министър-председателят е оторизиран да изрази позиция, той представлява България пред Съвета на ЕС. Но и аз, както и вие сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС", отговори държавният глава на въпрос каква е неговата позиция по отношение на санкциите, които ЕП предлага на Съвета на ЕС да наложи на Будапеща, цитиран от БТА.

Вчера, по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, правителството реши да излезе с позиция, с която защитава унгарския премиер Виктор Орбан, обвинявана за нарушаване на граждански свободи, неприкосновеността на съдебната власт и свободата на медиите. Борисов обаче опита да омаловажи това решение, което влиза в противоречие с общата позиция на Европарламента, с думите:

"В оперативното заседание се поставят точки, които нямат правна стойност. Накрая,колегите поставиха на обсъждане когато един ден - според мен това ще стане след около 2 години - се стигне до такова решение за санкции срещу Унгария - да се обявим срещу наказанието в частта "отнемане на глас". Толкоз - няма драма, няма нещо, което да е решение".

Днес Радев отбеляза, че такова амбивалентно поведение на премиера не може да тълкува.

Президентът обаче каза, че "изключването и запушването на устата не са европейски принципи, те работят против самия ЕС".

За кандидатурата на Младен Маринов за вътрешен министър, която в момента се гласува от парламента, държавният глава коментира, че не разбира решението за това предложение.

"Парадоксално е, премиерът маха министъра на вътрешните работи заради "мърлявата", както той се изрази работа на полицията, а по закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър", подчерта Радев.

И отбеляза, че склоняването на правителството да изпълни съгласувателната процедура по предложението на Маринов е "малка, но важна крачка напред, в пътя към и битката за законност".

Президентът отрече правосъдният министър Цецка Цачева да е била предлагана за посланик. Той обаче отбеляза, че при него са постъпвали други имена, които е отхвърлил.

Държавният глава каза още, че вече проучва различни варианти, за свой кандидат за Конституционния съд. Радев допълни, че този човек трябва да има не само високи професионални, но и високи морални качества, и възможностите и умението да отстоява своята позиция.

"Разбира се, че проучвам различни варианти. За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция, каза президентът, цитиран от "Фокус".

Попитан дали би предложил главния прокурор Сотир Цацаров, президентът отново отговори:

"Както ви казах, обсъждам. Не искам към този момент да хвърлям ей така в пространството, каквито и да са имена".