Президентската институция си търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред Нова тв във връзка с неиздадения още указ за освобождаване на гл. секретар на МВР Младен Маринов.

"С бавенето на указа за освобождаване на Маринов президентът търси конфронтация. Не е нормално президентът да търси тази провокация", каза още Цветанов.

На въпрос дали има напрежение между президент и премиер, Цветанов обяви, че и до ден днешен не смятат, че това е нормалният подход за комуникация с институциите.

Той уточни, че Младен Маринов с неговото волеизявление е подал своето заявление за освобождаване от длъжността гл. секретар на МВР.

"Ние сме в хипотеза, в която не е необходимо да има никакви мотиви. Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата по издаване на указ", каза Цветанов. Той отбеляза, че ако е имало предложение за назначаване длъжността гл. секретар, тогава трябва да има задължително съгласуване с президента.

Цветанов даде пример с времето, когато Румен Радев напуска поста във ВВС. "Тогава всъщност президентът Плевнелиев издава указ и Министерски съвет стартира тази процедура", каза Цветанов. Шефът на ПГ на ГЕРБ попита дали е трябвало тогавашният държавен глава да постъпи по същия начин при положение, че се е предполагало, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната.

Цветанов даде пример и с Георги Първанов, който като президент за два дни е освободил от поста главен секретар Бойко Борисов. "Всички знаеха, че той ще се кандидатира за кмет на София на частични избори. Нито Румен Петков, нито Сергей Станишев направиха спънки", върна лентата назад Цветанов.

"Вчера на съвета (Коалиционния съвет) казахме, че не е нормално президентът да прави така. Ние и до ден днешен не смятаме, че това е нормалният подход на комуникация между институциите", каза още Цветанов.

"Президентът Радев изпадна в една външна изолация. Миналата година в рамките на конференцията на ООН се срещна с президента на Иран и с Петро Порошенко. С него беше толкова неловка ситуация - всички говорехме за анексирането на Крим, Радев се изказваше срещу санкции срещу Русия и изведнъж среща с украинския президент. Какво са си казали, не знам, сигурно само са се поздравили." Така Цветанов обясни защо българската делегация за годишната конференция на ООН Ню Йорк ще бъде водена от премира Бойко Борисов, а не от Румен Радев.

"Досега с какво запомнихте една година и половина присъствието на Румен Радев в президентството. Където отиде на някой форум, той само критикува правителството. Аз, а и българските граждани не знаят какви са приоритетите му. Премиерът Борисов търси диалог, а не търси конфронтация", продължи Цветан Цветанов.

Парламентарният шеф на ГЕРБ уточни, че ако до четвъртък не бъде подписан указът за освобождаването на Младен Маринов, то в пленарна зала ще бъде гласувано само назначаването на Росен Желязков и Петя Аврамова за министри - на транспорта и регионалното развитие.