"Разбрах, че съм поканен на среща, на която няма как да отида, разбира се, особено когато лидерите се разминават с институционалния тон" - това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предложената от управляващите среща, в която да се изяснят обстоятелствата около указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, предложен от премиера за нов вътрешен министър.

"Коалиционният съвет не е законов орган. Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено - а именно съгласуването на това предложение за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР", коментира още държавният глава, цитиран от своя прссекретариат.

"Казах го вече много пъти", отговори той, попитан дали очаква тази процедура по съгласуване и след това ще излезе с позиция, допълва БТА.

По-рано днес Радев намекна, че не е убеден, че Маринов заслужава поста:

"Аз имам ангажимент единствено към неговото освобождаване от позицията главен секретар на МВР. След всички проблеми и провали в МВР премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността".

Днес, след като се събраха на нов коалиционен съвет заради смяната на тримата министри,  управляващите отправиха официална покана за среща към Радев, която да се състои в присъствието на юристи. Целта била да се обсъди процедурата, която трябва да съгласуват с държавния глава, така че той да подпише указа за Маринов - нещо, което не се случи в края на миналата седмица, когато се очакваше рокадите да бъдат гласувани в парламента.

"Мисля, че това е най-добрият начин да се реши въпроса, иначе се насажда допълнително напрежение. Към настоящия момент указът все още не е подписан. Явно се цели нещо по-различно. Обръщаме се чрез медиите към президента за среща. По никакъв начин не желаем конфронтация с него", коментира Цветан Цветанов.

Румен Радев обаче не се съгласи. Той говори по темата пред журналисти в Букурещ, където ще участва в срещата на върха на инициативата "Три морета".