Абсурдно е издигането на Младен Маринов за министър на вътрешните работи, смята проф. Николай Радулов, ръководител на Департамента по национална и международна сигурност в НБУ.

За мен изглежда доста абсурден случаят, при който министърът си подава оставка, поемайки политическа отговорност за нещо, което е практически проблем с практически резултат - мъртви хора, а неговият двойник от тандема бива издигнат на неговото място, коментира по БНР проф. Радулов. По думите му това е нелепо.

Не политическите отговорност или безотговорност доведоха до тежката катастрофа, а конкретно неспазване на правила за строеж, конкретната безрезултатност на МВР да решава въпроси, свързани с пътната безопасност, отбеляза експертът.

Изглежда ми доста странно решение - този, който е отговорен за практическото провеждане на всичко, което МВР трябва да гарантира, вместо да си отиде след този случай заедно с министъра, той да замени министъра. Тъй като министърът и главният секретар са двете страни на една и съща монета, изтъкна Радулов.

Експертът подчерта, че има гигантска престъпност и тя засяга всеки един българин. Според него реалната престъпност е поне три пъти по-голяма от официалните данни.

Всъщност главният секретар не си е свършил работата, а за награда го правят министър. Има няколко души, които отчетливо ги виждат и гражданите, и служителите, които са по-подходящи и за главен секретар, и за министър, отбеляза още Радулов.

Във връзка със слуховете за охранителна дейност от страна на Маринов, експертът каза, че досега не е чул "ясно заявление, че това не е вярно и доказателства за това, че не е вярно". Чувам даже от служители, че лично са го виждали да охранява този или онзи. Когато нещо не е достатъчно ясно в биографията на главния секретар, това води до последващи проблеми не само за него, но и за развитието и авторитета на МВР, подчерта Радулов и добави, че в момента този авторитет е на много ниско ниво. Имам сериозни съмнения, че трансформацията на Маринов от главен секретар в министър ще помогне за повишаването на авторитета, заключи Николай Радулов, който е бил секретар (с ранг на заместник-министър) на МВР от 1997 до 1999 г. при правителството на ОДС.