"Росица Димитрова нямаше друг полезен ход, освен да подаде оставка след всичко, което се изсипа върху нея. Тя работи повече от 20 години в социалната сфера и винаги е била съпричастна. Това не означава, че ще я изгубим като експерт. Евентуално може да бъде назначена като съветник към ресора на Валери Симеонов, за да може да продължи да работи", така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизия скандала с оставката на зам.-социалния министър.

Вчера тя беше приета от премиера заради "създалата се обществена чувствителност" след командировката й в Ню Йорк, за която е пътувала в бизнес класа с билет за 8300 лева.

Валери Симеонов обаче се ядоса и заяви, че Бойко Борисов е пожертвал Димитрова, която е много добър професионалист, при това без да го съгласува с него, при положение, че социалното министерство е в неговия ресор. Според вицепремиера с махането на експерти се обезкървява администрацията, а на майките не им е работа да се интересуват колко струва билетът на един зам.-министър.

Самата тя обясни, че е трябвало да бъде в командировка в Чили, за която държавата не е трябвало да плати нищо, но в последния момент е била изпратена от министър Бисер Петков и не си е купила сама скъпия самолетен билет.

"В Ню Йорк тя е спала в общежитието на консулството и не е похарчила нито лев от бюджета на държавата, за да може да бъде в скъп хотел", коментира още днес Цветанов, след като вчера и Симеонов изтъкна това.

"Росица Димитрова е имала планирана друга командировка, която не е била със средства от държавния бюджет. Три дни преди събитието е решено, че тя трябва да представи България на нужното високо ниво на 11-та сесия на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания в Ню Йорк. България е председател на форума за периода 2017-2018 г. и в това си качество организира конференцията", поясни още зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му тя е направила изключително много за хората с увреждания и винаги е работила в интерес на хората.

Цветанов допълни, че самият той избягва да лети в бизнес класа.

"На територията на Европа никога не съм летял в бизнес класа. Ако пътуването е над 6-7 часа, тогава съм използвал бизнес класа. Но дори и за пътуване в Европа някога да се е наложило в поседния момент да се вземе билет за бизнес класа и ако се окаже, че има свободно място в икономична, предпочитам да пътувам в икономична, именно заради подобни последващи инсинуации, тъй като ние винаги сме жертва на подобни сценарии", каза още Цветан Цветанов.

Той коментира и протеста на майките на деца с увреждания. По думите му винаги е имало диалог с тях.

"Има един бюджет, който трябва да бъде разпределен солидарно на всички необходими сфери. Има много области, които са недофинансирани и това е проблем, който не е възникнал сега", изтъкна той.

По повод внесения от БСП вот на недоверие към правителството заради проблемите в сферата на сигурността, Цветан Цветанов каза.

"Мотивите на БСП не отговарят на желанието и амбициите, които имат. Когато искат един вот на недоверие, трябва да си предложил някаква алтернатива. В мотивите им има много неистини".