Не съм съгласен с приетата оставка на социалния заместник-министър Росица Димитрова, тя е пожертвана от премие, заяви вицепремиерът Валери Симеонова пред журналисти в Министерски съвет.

По-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че Бойко Борисов е приел подадената от нея оставка заради създалото се напрежение около участието в конференция в Ню Йорк, докъдето е пътувала с билет за 8300 лева в първа класа. Реакцията обаче не дойде веднага, след като медиите съобщиха това преди няколко дни, а след като вчера Димитрова каза в интервю, че не е била в луксозна командировка, но може би е сгрешила, че е отишла, след като е видяла цената.

"Тук съм за да изразя своето категорично несъгласие като вицепремиер за приeмането на оставката на г-жа Росица Димитрова. Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист. В държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно харчени. И то за абсолютно безумни обвинения - че е пътувала с бизнес класа в самолет. Всички тези, които разпространяват тази информация, би било добре да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да си купя билет бизнес класа просто защото трябваше да го купя два дни предварително. А къде е спала там, някой сети ли се да попита? В общежитието на посолството. Това за мен е несериозно и смятам, че по този начин държавната администрация ще се обезкърви", каза още Симеонов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че е говорил с премиера Бойко Борисов и го е уведомил за своето несъгласие.

"Настоявам оставката да не бъде подписана и да не се освобождава заместник-министър, който има своя професионален опит, има своята професионална биография и е приет в най-тежкото министерство. Или може би си мислим, че България изобилства от добри кадри, изграждани с десетилетия. Не може по този начин да бъде пожертван заместник-министър от министър-председателя", категоричен бе вицепремиерът.

По думите му на майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува и колко струва самолетният билет на зам.-министърката.

"Не може България да не бъде представена. В края на краищата това е в синхрон с общата политика на правителството, в интерес на хората с уврежданията", каза още той.