Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

Припомняме, че зам.-министърът пътува със самолетен билет за 8300 лв. в първа класа до Ню Йорк, където е участвала в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България. С нея е пътувала и нейна колежка с билет също за 8300 лева.

Това се случва на фона на протестите на родителите на децата с увреждания.  Вчера Димитрова заяви пред bTV, че не е била в луксозна командировка, но най-вероятно е грешка, че се е съгласила да тръгне.

Димитрова призна, че обява за тази конференция е дошла в министерството още през март, но след като то се забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи.

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни, от Върховния Комисариат по правата на хората с увреждания. Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила. Участието на българска делегация, която имах възможността да ръководя, и изказването в общите дебати и в двете панелни събития, организирани от българското председателство, дадоха възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията", каза още тя