ЦИК няма да успее да проведе избори на 26 март, но за 2 април няма да има никакви проблеми. Това стана ясно от изслушването на председателя на комисията Камелия Нейкова, поискано от ГЕРБ-СДС.

"Според нас и становището на печатницата на БНБ, евентуална дата за избори 26 март практически не би могло да се достави хартията, но за 2 април ЦИК ще има необходимите количества хартия и тя ще отговаря на изискванията, заложени в закона", заяви Нейкова пред пленарната зала. От печатницата на БНБ са обяснили пред ЦИК, че ще успеят с доставката за седмицата 27 февруари - 5 март, но не преди този срок. След това трябва да се направи оформянето им в ролки.

Тя уточни, че проведените в понеделник експерименти с три вида защитена хартия, са били успешни. Трите вида хартия, с различна защита и с различна визия на гърба, са били поставени на три различни машини за гласуване. На тях е била инсталирана демоверсия за изборите за депутати, а и трите машини са работели през целия ден и не е имало отчетени технологични проблеми.

За да се обезпечи гласуването, ще бъдат поръчани 30 000 ролки хартия, съобщи Нейкова. Тя уточни, че на база провелия се на 2 октомври вот, ще стигнат не повече от 15-20 000 ролки, но ЦИК поръчва повече и за да се подготви отсега с нужната хартия за местните избори.

"Нямаше никакви технологични проблеми. Хартията е с доста добро качество, не създаде никакъв проблем при използването", заяви Нейкова и поясни, че тя е била поръчана още в първите дни на януари. "Имаме готовност и с определянето на мандатите по изборни райони на база на преброяването на населението", каза още председателят на ЦИК и обясни, че никъде в страната няма намаляване под 4 депутатски мандата, но някъде те са увеличени според данните от НСИ.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" разкритикуваха ЦИК, че не била готова за изборите. Бившата вицепремиерка Калина Константинова обвини Нейкова, че не й отговорила на запитването за хартията в качеството й на председател на комисията по електронно управление в НС. Константинова остана недоволна, че ЦИК щяла да поръча ролки хартия за машини само за 3 млн. души, а не за 6 милиона, и се притесни, че софийските избиратели можело да не могат да гласуват на машина, а да им се наложи да го правят с бюлетина.

"Какво ще кажете за софийските секции, те няма да могат да гласуват на машина, защото ролките ще са свършили и те ще трябва да гласуват с бюлетини. Нямате готовност", възмути се депутатката от ПП.

Снимка: Булфото

"Уважаема г-жо Константинова, аз мисля, че казах, че ЦИК има готовност да проведе избори на 2 април, ЦИК не е доставчик на хартията, а печатницата на БНБ, която ни увери, че ще се справи за 2 април. Не смятам, че ЦИК няма готовност да обезпечи вота", отговори Камелия Нейкова.

"ЦИК е правоприлагащ орган. В кодекса няма текст, който да задължава да осигури брой бюлетини. На последните избори хартията беше една ролка в машината и две резервни ролки и голяма част останаха неизползвани", допълни Нейкова, като поясни, че няма да има проблем, ако в последните дни преди вота пристигне другата половина от поръчаната хартия, защото и 15 хил. ролки стигат.

От ДБ също се притесниха за броя на ролките.

"Дължината на бюлетината е най-важният въпрос", подчерта бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, като неколкократно попита Нейкова имат ли готовност с образец на бюлетината, защото може да се окаже по-различна от тази на предишния вот, с по-едър шрифт и да се изисква по-голямо количество хартия. Нейкова му обясни, че образецът на бюлетината ще бъде приет на заседание на ЦИК, след като президентът издаде указа за вота.

Снимка: БТА

От ГЕРБ посъветваха Нейкова и членовете на ЦИК да не се поддават на провокации и намекнаха, че ДБ и ПП ще правят това през следващите месеци, за да внушат съмнение в изборния резултат. "Има най-малко две сили в този парламент, които ще направят всичко възможно да хвърлят сянка на изборния процес. Не се поддавайте на такива провокации, които имат за цел да разклащат доверието в изборния процес и в ЦИК", каза Радомир Чолаков.

"Благодаря ви за отговорите, от които разбрахме, че няма проблем с изборите", обобщи той. "Следващите два месеца е важно ЦИК да излъчва спокойствите и да внушава доверието, което излъчихте и днес", каза депутатът от ГЕРБ и декларира от името на групата, че има доверие на избирателната комисия.

Противно на думите му, Никола Минчев от ПП обобщи, че тези избори ще бъдат съпроводени от хаос. "Ние не останахме спокойни за провеждането на избори на 2 април. По-скоро останахме с усещането, че бяхте извикана, за да ни кажете, че на 2 април спокойно може да ги проведем", каза Минчев.

Снимка: Булфото

Божидар Божанов пък отхвърли предупреждението на Чолаков, че ДБ и ПП всячески ще се занимават с провокации към ЦИК.

"Няма да се съглася с Чолаков, че ние опитваме да подкопаем изборния процес. Напротив, ние се опитвахме през цялото време да санираме проблемите в изборния процес", увери бившият министър на ДБ.

От БСП посочиха, че са удовлетворени от изслушването.

"Става ясно, че в ЦИК имат готовност и няма опасност изборите да бъдат провалени, и изказвания от залата на това каква е дебелината на хартията и широчината, мисля, че изглежда доста нелепо на фона на това, че не можахме да направим кабинет за пореден път", реагира Борислав Гуцанов.

Снимка: БТА

От "Възраждане" поставиха въпроса за това, че нито една институция, в това число и ЦИК, не реагира на скандала между Георги Свиленски и Кирил Петков за кода на машините.

"Един народен представител каза, че друг му обещал да му даде кодовете на машините. Обществото не можа зда разбере това възможно ли е да се случи, с оглед на манипулации на изборните резултати, или не. Нищо не се случи след това. Остана този въпрос. Не беше нито потвърден, нито опроверган от ЦИК", заяви Петър Петров.

От ДПС пък се интересуваха направен ли е анализ на резултатите от вота и на случаите с разминаванията между брой гласували от протоколите и от разписките на машината, при което Нейкова призна, че одит не е бил направен.

"Цялостен анализ на всички гласувания с машини и преброяване на контролни разписки не е направен от ЦИК, но това не е поради нежелание на ЦИК. Първо, такова не е предвидено не е предвидено да бъде извършвано по закон", отговори Нейкова. Тя допълни, че въпреки това в ЦИК е имало предложение това преброяване на разписките да става при тях, но то не е било подкрепено с мнозинство от 2/3.

"Остава да се създаде достатъчно добра организация и контрол, за да може коректно да се отчете гласът на всеки избирател. Наесен ще има четири избори в едно - кмет на кметство, район, община и съветници. Там задачата ще е още по-тежка", предупреди Мустафа Карадайъ. От "Български възход" също останаха доволни, но разкритикуваха закона, с който отиваме на избори.