Сегашният кмет Йорданка Фандъкова е с преднина с около девет процента пред опонента си Мая Манолова на първи тур на местните избори, ако вотът беше днес.

Данните са от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено между 12 и 21 октомври. В него са анкетирани 1010 граждани на Столична община чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите. Проучването е финансирано със собствени средства на ЦАМ. За Йорданка Фандъкова биха гласували 40,1 на сто от вероятните гласуващи, а за Мая Манолова - 31,2 процента. В сравнение с предишното ни изследване от септември, където разликата беше около три процента, сега дистанцията се е увеличила на около девет, коментира Юлий Павлов на пресконференция. Данните показват малък отлив на деклариращите, че ще гласуват за Фандъкова - с 2,5 на сто по-малко в сравнение със септември, и по-сериозен отлив от Манолова - от около осем процента, отбеляза той.

Лекият отлив при Фандъкова, който все пак е в рамките на статистическата грешка, се дължи на това, че се появиха повече кандидати, макар и с малки проценти, и част от тези, които през септември са декларирали, че ще дадат вота си за нея, са се разпръснали в тази посока, обясни Павлов. Това е и една от причините за спада при Мая Манолова. Когато нямаше много кандидати, всички, които бяха против статуквото, се групираха около Манолова, после се появиха други кандидати и опозиционният вот се разпиля към тях, каза Павлов. Според него другата причина е кампанията, която по думите му не успява да убеди колебаещите се избиратели, че Мая Манолова е подготвена достатъчно за кмет.

Борислав Игнатов е трети в надпреварата с 8,3 на сто /при 6,1 на сто през септември/, следван от Ангел Джамбазки - 5,3 процента /при четири на сто през септември/ и Волен Сидеров с 2,9 на сто /при 1,2 процента през септември/. След тях се нареждат Борис Бонев - 1,9 процента, Николай Дренчев - 1,1 на сто и Стефан Иванов - 0,5 на сто.

Най-вероятно балотажът ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, прогнозира Павлов. Според данните няма промяна в дела на хората, които биха подкрепили Фандъкова на втори тур - 47,1 на сто от вероятните гласуващи и сега, и през септември. Делът на тези, които заявяват, че ще гласуват за Манолова на балотажа, е намалял - сега за нея биха дали гласа си 37,3 процента, докато през септември те са били 42,4 на сто сред вероятните гласуващи. Тези, които биха гласували на първи тур, а не биха гласували на балотажа, леко се увеличават от 8 процента на 11,7 на сто.

При гласуването за общински съветници данните показват леко намаление и при ГЕРБ, и при БСП - 36,1 на сто от вероятните гласуващи за ГЕРБ/СДС /при 38,7 на сто през септември/ и 26,3 на сто - за БСП /при 29,7 на сто през септември/.

Повече от по-малките партии успяват да привлекат избиратели и процентите им леко се покачват, обясни Павлов. "Демократична България" е трета с 9,2 на сто /при 7,9 на сто през септември/, следват ВМРО с 6,3 на сто /при 5,4 на сто пред септември/, "Атака" - с 2,9 процента /при 1,6 на сто през септември/. Партията на зелените би получила 1,4 на сто, а "Движение 21", АБВ, ДБГ и "Възраждане" - по 1,2 процента. Според Юлий Павлов е малко вероятно ГЕРБ да има абсолютно мнозинство.

Около 55 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого. Това означава малко над 550 хиляди души да отидат до урните, което според мен не е много вероятно, коментира Павлов. Според него е малко вероятно гласуващите да надхвърлят 500 хиляди души.

Според данните 58,9 на сто от анкетираните смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, докато през септември 52 процента са изразили такова мнение. Според 25,9 на сто няма съществена промяна /при 31,9 на сто на това мнение през септември/. За 12,2 на сто столицата се е променила по-скоро към по-лошо /при 14,4 на сто с това мнение през септември/.

54,9 на сто пък отговарят, че са удовлетворени от управлението на Йорданка Фандъкова, при 46,7 на сто през септември, а 39,1 процента декларират, че не са удовлетворени /при 48,7 на сто с тази позиция през септември/. Според Юлий Павлов кампанията е показала реално как се е променил града и затова мнозинството заявяват, че са удовлетворени.