Без абсолютно мнозинство, новото правителство на Джъстин Трюдо ще трябва да преодолее много предизвикателства, за да се задържи на власт. 

Национализирането на нефтопровода Транс Маунтин, купен от правителството на либералите за 4,5 милиарда долара, отблъсна част от лявото крило на електората на Трюдо. Тези избиратели видяха в действията на правителството противоречие с амбициите за защита на околната среда на преизбрания в понеделник вечер премиер.

Ръководейки правителство на малцинството, на Трюдо ще му се наложи да си намери съюзници, но проектът, който предвижда пренос на петрол от богатите на петролни залежи пясъци на Алберта към бреговете на Британска Колумбия, бе сериозно разкритикуван от Джагмийт Сингх, лидер на Новата демократическа партия (която е с лява политическа ориентация). Партията, която има 24 депутати, поставя отказа от проекта като условие за сформиране на съюзи.

"По въпроса с нефтопровода Транс Маунтин е възможно двете страни да трябва да направят компромиси", твърди пред Франс прес Даниел Белан, професор по политически науки в университета "Макгил".

За правителството на Трюдо основното предизвикателство ще бъде "постигането на споразумение с Новата демократическа партия, без да се отива прекалено наляво" и да се рискува разваляне на центристкия имидж на Либералната партия.

Според Белан, "ако партията е толкова често на власт в Канада, особено след Втората световна война, то е защото е доста прагматична и гъвкава. Ако завие прекалено наляво, това може да й навреди, най-вече в Онтарио", провинцията с най-много представители в канадския парламент.

В понеделник вечерта стана ясно, че в Алберта и Саскачеван (където подкрепата за консерваторите е силна) не е избран нито един кандидат на либералите. Джъстин Трюдо е доста непопулярен в тези две провинции, чиито премиери проявяват открита враждебност към него.

"Ще е трудно да има правителство без никакви представители от Алберта", която е четвъртата най-голяма канадска провинция и невралгичен център на канадската петролна индустрия, твърди Белан.

"Либералите ще работят с Новата демократическа партия, което означава, че ще завият наляво. А това не са добри новини за жителите на Алберта и Саскачеван, които вече са недоволни от данъка върху въглеродните емисии", наложен от правителството на Трюдо, уточнява експертът.

Евентуалният отказ от проекта Транс Маунтин в името на съюза с депутатите от Новата демократическа партия "би предизвикал огромна буря в тези две провинции" и, според Белан, би засилил регионалното напрежение, но сегашното положение прави всякакъв съюз с тази партия труден.

Квебекският блок, който подкрепя независимостта на Квебек и е ръководен от Ив-Франсоа Бланше, бе една от изненадите на парламентарните избори: той утрои броя на депутатите си и с 32 депутатски места се превръща в третата партия в Камарата на общините.

Основният източник на търкания между Трюдо и Блока: предизвикалият доста противоречия закон за светския принцип, приет наскоро от националистическото правителство на Квебек и забраняващ носенето на религиозни символи от някои служители, заемащи важни позиции. Трюдо, който е пламенен защитник на мултикултурализма, даде да се разбере, че може да оспори закона пред правосъдието, което ще даде повод за конфликт с депутатите от Блока.