Либералната партия на Джъстин Трюдо запази властта си на косъм след изборите в Канада. Във втория си мандат обаче Трюдо ще бъде премиер на правителство на малцинството. Според прогнозните резултати либералите ще спечелят 156 места, като за мнозинство не им достигат 14 места. Прагът за мнозинство в Камарата на общините е 170 места от общо 338.

Така либералите ще разчитат на друга политическа формация за прокарването на закони.

Опозицията в лицето на консерваторите на Андрю Шиър се очаква да спечелят 122 места, спрямо 95-те, които имат досега.

Сепаратистите от "Квебекски блок" се нареждат трети с 32 места - в сравнение с 10-те след изборите през 2015 г. Лявата Нова демократическа партия на Джагмийт Сингх е четвърта с 24 места.

"Изборът на тези избори е много ясен: коалиция Трюдо-НДП, която ще работи съгласувано за повишаване на данъка върху въглеродните емисии. . . или правителство на консервативно мнозинство, което ще премахне данъка върху въглеродните емисии", заяви преди няколко дни Андрю Шиър.

Прогнозите са направени след затварянето на изборните бюра във всичките шест часови пояса в Канада.

Федералните избори се възприемаха като референдум за Трюдо, който издържа бурен първи мандат, опетнен от скандал, отбеляза Би Би Си.

"Направихте го мои приятели. Поздравления!", каза премиерът в приветствие към поддръжниците си в Монреал.

Канадците отхвърлиха разделенията, негативизма и строгите икономии. Те гласуваха за прогресивен дневен ред и за решителни действия срещу климатичните промени, каза след обявяването на резултатите Джъстин Трюдо.

Джъстин Трюдо целува съпругата си Грегоар след обявяването на резултатите от изборите

Снимка: AP/БТА

Трюдо се обърна и към гласувалите за него от цялата страна с думите: "Благодаря ви, че ни вярвате, за да движим страната си в правилната посока". А на тези, които не го подкрепиха, той обеща, че неговата партия ще управлява за всички.

Етичен скандал около Трюдо избухна в началото на годината и повлия сериозно върху подкрепата за него. Миналия месец комисар по етика установи, че премиерът е нарушил федералните правила за конфликт на интереси, като неправилно се опитал да повлияе на бивш министър във връзка с наказателен процес, който се оказа изпитание за голямата канадска инженерингова фирма SNC-Lavalin.