Заплахите за убийство са нормални в България, аз съм получавал десетки, но към Ива Митева е нещо по-различно. Това написа в своя профил в социалната мрежа Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов по повод заплашителния имейл, който е получила председателят на НС Ива Митева. Според Трифонов случаят е свързан с приемането на проектозакона за НСО.

"Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт. Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно. Тя издава слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде. Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно", заявява лидерът на ИТН във Facebook и продължава:

"Двете неща са безусловно свързани. Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши. Няма как. Просто хората не го искат, а властта произтича от хората."

По думите му партиите, които са искали да бламират промените в Закона за НСО - ГЕРБ, ДПС и БСП, не са се явили на работа в пленарната зала. 

"Днес същите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП пак не отидоха на работа, този път в парламентарната комисия по правни въпроси, с което блокираха приемането на законопроекта за закриването на специализираните прокуратура и съд. Специализираните прокуратура и съд ще продължат да съществуват, защото в парламента има специализирали се в тяхното бранене депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго", отбелязва той.

И добави: "Много се изписа и изговори по адрес на "Има такъв народ" - че е партия, зад която прозира дългата ръка на ДПС, че е партия, която иска да спаси Борисов и Гешев, че е партия, която обслужва политическото статукво. Всъщност, няма значение кой какво говори и внушава, значение имат фактите и реалните действия. Е, тези две политически събития от вчера и днес върнаха нещата от сферата на лъжите и фантазиите обратно в сферата на закономерността и логиката. Депутатите на "Има такъв народ" вчера бяха на работа и гласуваха промените в Закона за НСО, бяха и на работа днес, за да стартират закриването на специализираните прокуратура и съд".

По думите на Слави Трифонов от едната страна е ИНТ, а от другата - ГЕРБ, БСП и ДПС - "заедно за пореден път".

"Неявяването им на работа и бойкотирането на тези изключително важни закони са поредното абсолютно доказателство за съществуването на статукво, което брани своите интереси на всяка цена. Заедно. Такава е политическата обстановка в България. На суверена за пореден път му предстоят избори и той ще трябва да реши. И това, което реши, в него ще трябва да живеем всички", пише на финала на поста си лидерът на ИТН.

Самата Ива Митева коментира, че се е уплашила за семейството и детето си след заплашителния имейл, и също изрази мнение, че е много подозрително как това се случва именно след приемането на промените в Закона за НСО.

Междувременно от Софийска районна прокуратура съобщиха, че вече е образувана прокурорска преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство.

Изискани са данни от МВР за предприетите действия след получения имейл със заплаха за живота на парламентарния председател. В писмото, изпратено до главния секретар на МВР, се отправя питане по какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17,00 часа на 03.09.2021 г.

Оттам изразяват недоволство, че не са били информирани от МВР за случая и напомнят, че ръководството, надзорът и навременните действия при сигнал с данни за извършено престъпление е "изключително правомощие на прокуратурата.