Пет формации ще влязат в бъдещия парламент, показва проучване на агенция "Тренд" във връзка с предстоящите избори на 2 април, съобщиха от социологическата агенция.

Допитването е по поръчка на вестник "24 часа". Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години, добавя БТА.

Пет формации ще участват със сигурност в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3 процента, коментират социолозите.

Почти с изравнен резултат са коалициите "Продължаваме промяната-Демократична България" (26.5%) и ГЕРБ-СДС (25.6%).

Третата позиция към момента е за ДПС - с 13.6 процента подкрепа от заявилите, че ще гласуват. Следва "Възраждане" с 12.9 на сто. "БСП за България" взима 7.5 процента, ако изборите бяха сега.

Според анализаторите от "Тренд" формация "Левицата!" взима част от избирателите на БСП. Новата коалиция печели доверието на 3.5% от заявилите, че ще гласуват. С почти същия резултат - 3.6 процента е партия "Български възход". "Има такъв народ" разполагат с 3.1% от гласовете на гласуващите.

С "Не подкрепям никого" са заявили, че ще гласуват 5.1 процента от анкетираните.

Общо 47 на сто от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.