"Това беше изключителен случай, който може да бъде интерпретиран в няколко посоки. Още в началното гласуване за това кой ще бъде водач на листата бяха много силни резултатите за Елена Йончева и Сергей Станишев - много ясен знак към Корнелия Нинова, че вътрешната опозиция няма толкова лесно да се съгласи с нейните предложения. Моето мнение е, че с вкарването на Станишев в евролистата ще наблюдаваме две кампании в БСП - на Нинова и кръга около нея и кампанията на вътрешната опозиция, която беше изключително силна във вчерашното събиране".

Това каза в интервю за БНР социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова в коментар за пленума, на който беше пренаредена евролистата на социалистите.

"Ще наблюдаваме много тежка битка на преференции. Включването на Станишев в евролистата ще мобилизира опозиционните лидери по места да работят в полза на Станишев, което ще доведе до позитиви и за самата партия, защото това ще налива гласове в БСП. Ако беше останал извън листата, опозицията на Нинова просто нямаше да работи по места", посочи тя.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Славкова коментира и думите на Нинова, че не носи отговорност за гласуваната листа:

"Вътрешнопартийната битка влиза в кулминационен момент, който може да доведе до още по-интересни обрати след европейските избори".

Пленумът на БСП не е отклонил вниманието от казуса "Апартаментгейт", който нанася щети на ГЕРБ, убедена е Славкова.

В "Тренд" се обработват данни от проучване как скандалът се е отразил на управляващата партия.

"Тази листа (на БСП - б.р.) е толкова интересна, че ще трябва още дълго време да разсъждаваме върху нея и да наблюдаваме какъв ефект ще има върху вътрешнопартийните игри, а и във външнополитически план - битката ГЕРБ - БСП", допълни Славкова.