Президентът на ПЕС Сергей Станишев изрази опасения от компрометиране на проевропейския имидж на БСП. В студиото на "Тази сутрин" по bTV той предупреди, че ситуацията наподобява 2017 година, когато българските социалисти са били вкарани в подобен калъф.

"Ако БСП позволи на ГЕРБ да ни представят като антиевропейска партия, ще бъде много сериозна грешка и ще нанесе щети на нашия резултат. Така се случи през 2017 г. на парламентарните избори. Тогава допуснахме да бъдем вкарани в този калъф", заяви Станишев. Той постави акцент, че здравото европейско бъдеще на БСП е основната политическа причина да се включи във вътрешната надпреварата за червената евролиста. Моралната пък е свързана с гласуваното доверие от структурите на партията, които му осигуриха голям брой номинации.

Провокиран от въпрос на водещия, Станишев призна, че не се е чувал от месеци с председателя на БСП Корнелия Нинова. Въпреки това той изяви готовност, като джентълмен, да позвъни първи, за да обърне внимание на наследницата си на "Позитано" върху голямата отговорност за резултата от европейския вот.

"Важното е дали БСП ще създаде предпоставки да спечелим изборите или сама ще ги подари на нашите опоненти от ГЕРБ", подчерта Сергей Станишев.

Като пропусната възможност БСП да спечели изборите - така той определи отхвърлянето на предложението му пред пленума първото и второто място в листата да се гласуват заедно, за да няма напрежение в лагерите. То бе подкрепено от Йончева, но въпреки това не бе подложено на гласуване.

Това, че е отстъпил пред Елена Йончева в резултата от вътрешния вот, както и въпросителните около почтеността на кампанията, не трябва да засилват проблемите в партията, смята президентът на ПЕС. Той обаче не скри, че след вчерашното заседание на пленума е видял "хора които си тръгнаха огорчени". "Това можеше да бъде преодоляно. Има още възможност да бъде направено, за да не повлияе на крайния резултат, защото пак казвам - разединен отбор не може да победи", категоричен бе Станишев.

В потвърждение на думите си той отказа да се рови в миналото и на въпрос, свързан с отсъствието на Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС в Лисабон при избирането му за президент на ПЕС, Станишев отговори: "Тогава моята партия ме беше номинирала за тази позиция единодушно. Аз бях избран с 84%, а заместник-председателят на БСП Кирил Добрев каза, че се гордеят с този резултат. Не ми направи впечатление, честно казано, отсъствието на лидера на БСП, защото фокусът беше другаде. Фокусът беше върху избора на президент на ПЕС, върху представянето на нашият кандидат за европейските избори Франс Тимерманс.

Попитан дали подозира, че може да остане извън европейската листа, Станишев отвърна: "Всичко може да стане. Ако това се случи, аз имам готовност. Животът е такова нещо, че винаги те изненадва. Така че имам готовност за различни развития на нещата".