Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП. 60% от българите подкрепят протестите, а 31 на сто са против тях. Това са някои от изводите от национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено в периода 3-10 август 2020 г. чрез 1010 интервюта с респонденти на възраст над 18 години. Проучването е представително за пълнолетното население.

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, като през август се отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството, отчитат социолозите.

23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчита се сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение. 60% от българите подкрепят протестите - 34% напълно, а 26% по-скоро ги подкрепят. 31% са тези, които не подкрепят протестите.

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Въпреки подкрепата за протеста по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството. В проучването през август се регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите), въпреки че управляващата партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която събира подкрепа от 14,9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

“Демократична България” е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите). Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание, сочи още проучването на Изследователския център “Тренд”.