Първите пет камиона с бюлетини за местните избори днес са тръгнали за областните градове Бургас, Русе, Търговище, Варна и Шумен, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Две основни решения е приела ЦИК през изминалата седмица - за заличаване на кандидатите, които са се отказали от надпреварата в местните избори, починали са или са в крайна невъзможност. Тяхното място в квадратчето остава празно, а заличаването се отбелязва и на информационното табло в избирателните секции. Второто решение е за примерното сгъване на бюлетините в местните избори, каза още Александър Андреев.

Той демонстрира как става сгъването на бюлетината - тя се сгъва два пъти по широчината, като в долния край остава отрязъкът, където трябва да се постави печатът. При поставянето на втория печат на гърба на бюлетината, долният отрязък се откъсва и се поставя в непрозрачната кутия от члена на СИК. Независимо как са сгънати бюлетините, има две съществени условия: запазване тайната на вота и второто - да бъдат видими частите, които са предназначени за СИК /квадратчетата, където се поставят печатите на гърба на бюлетината и отрязъкът с номера на бюлетината, така че той да може да бъде скъсан, без с това да се види вотът/. При излизане от кабината бюлетината трябва да бъде предадена на член на СИК, който задължително да постави втори печат на гърба и да откъсне отрязъците, подчерта Андреев.

Снимка: БТА

Там, където ще има доста големи листи с общински съветници и кандидатски листи, в някои от големите градове, има опасност бюлетината да се отвори и възпрепятства поставянето на други бюлетини. В този случай от ЦИК препоръчват да се направи допълнително сгъване на бюлетината, може и по вертикала, преди да се пусне в урната.

В изборите на 27 октомври може да се гласува за кмет на община, кмет на район и за кандидатска листа за общински съветници. Всеки гласоподавател може да се запознае с имената на кандидатите за кметове и с листата за общински съветници на таблото пред изборното помещение.

Девет сдружения са се регистрирали в ЦИК за наблюдение на местните избори в страната. Общо 735 са регистрираните упълномощени наблюдатели, само две са чуждестранните организации с 21 члена, които ще наблюдават изборите на 27 октомври. Регистрираните социологически агенции са четири, със 722 анкетьори.

Постъпилите до момента сигнали в ЦИК са 55 и 183 жалби, информира Александър Андреев. Жалбите срещу решения на ЦИК са 14, от които една на недопуснат независим кандидат да участва в дебат по обществена медия е "висяща" във ВАС, уточни той.

До 19 октомври е крайната дата, на която гласоподавателите могат да подадат заявление при регистрирани грешки или непълноти в изборните списъци. Заявления за ползването на подвижни избирателни секции ще се приемат до 21 октомври. На 24 октомври ще се образуват и секциите в лечебните заведения, домовете за стари хора и затворите. На 25 в 24.00 часа приключва официално предизборната кампания, а до 00:00 часа на 26 октомври не могат да бъдат обявявани социологически проучвания.

Снимка: БТА

Днес са тръгнали първите камиони с бюлетини за пет от областните градове - Бургас, Русе, Търговище, Варна и Шумен. По график в следващите дни ще продължи доставката и в останалите общини, където да се окомплектоват своевременно.

Общо 770 общо са гражданите в държави членки на ЕС, които ще гласуват на тези избори извън страната.

Започнали са и обученията на членовете на СИК в отделни областни градове. Те протичат нормално и със засилен интерес, особено в големите градове, каза Александър Андреев.

При отпечатването на бюлетините е предвидено 100 процента избирателна активност. Резервът от бюлетини ще се съхранява в общинските или областните администрации и където те не достигнат, СИК ще уведомява съответно РИК за доставяне на допълнителни бройки, обясни още говорителят на ЦИК.