Почти в полунощ приключи извънредният Председателски съвет в Народното събрание, който изслуша външния министър в оставка Теодора Генчовска и шефа на ДАНС за високото дипломатическо напрежение между София и Москва.

"Дала съм точната информация какви указания са ни поискани, всичко е с гриф. Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук насетне", заяви външният министър в оставка. Същото тя каза и преди започването на съвета.

На въпрос на БНТ кой е взел решението за отзоваването на 70 руски дипломати, Генчовска отвърна: "Затова беше извикан председателя на ДАНС, попитайте него".

"Няма доклад, има две писма със списъци, подписано от председателя на ДАНС", добави тя.

Шефът на ДАНС разказал на шефовете на групите подробно какво се е случило на съвета по сигурността към премиера.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пък заяви: "Историята всъщност се оказа изключително по-гнусна и по-мръсна, отколкото съм предполагал. На закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци".

"Премиерът е използвал службите. Имате човек, който използва държавната машина за себе си", каза още Йорданов и потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Той обвини премиера в оставка в лъжа. "Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на Съвета. Има устни разпореждания на Петков", разясни председателят на ПГ на "Има такъв народ".

Йорданов заяви, че дипломатите са изгонени не по принципа на реципрочност, а по списъци. "Има два списъка на ДАНС", заяви той.

"Оттук нататък каквото и да последва, трябва да премиерът да каже на Външно как да постъпят. Те нямат инициативата за собствени решения. На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка "Разни". Няма точка "Руски шпиони". Влиза премиерът и започва с точка "Разни", която формулира като "Руски шпиони", защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят", поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си.

"Лена Бориславова е изпратила две писма с методически указания какво да се прави с тези хора. Защото МВнР са задали въпрос", допълни Йорданов.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че още утре ще подадат сигнал в прокуратурата да се разследва премиерът в оставка Кирил Петков.

"Министър-председателят е използват структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван", заяви в кулоарите на парламента след Председателския съвет Костадинов.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, става дума за изключително сложни процеси - административни и политически. "Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации. Този Председателски съвет нямаше как да установи нищо - нито като компетентност, нито като формат на провеждане", коментира Иванов.

"Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност", заяви още лидерът на парламентарната група на "Демократична България". "Има най-различни доклади на ДАНС. Има два списъка с лица, за които Агенцията твърди, че представляват опасност за националните ни интереси в различна степен", каза Иванов.

Тази вечер Председателският съвет не е взел конкретно решение какво да се прави оттук нататък, съобщи БНТ.

Всички участници обаче са категорични, че по отношение на линията София - Москва, решението трябва да бъде взето от Министерския съвет.

"Той (Петков - бел. ред.) забърка тази каша, той трябва да каже как да излезем от нея с всички последствия от нея", коментира шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов.