Приключиха консултациите на "Има такъв народ" и с ДПС за съставяне на редовно правителство. Преговорите с ДПС за "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" се явява един от "горещите картофи". ДПС, макар и определяни като партия на статуквото, отдавна заговориха, че има нужда от смяна на модела. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че има основа за диалог, но няма безусловна подкрепа: "Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел".

В разговорите с представителите на ИТН Тошко Йорданов, Виктория Василева, Филип Станев и Ивайло Вълчев участват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателите Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Велислава Кръстева.

На излизане от срещата Мустафа Карадайъ заяви, повечето приоритети съвпадат, но разбира се има и различия и те няма да подкрепят кабинет безусловно. ДПС е заявила искането си за възстановяване на нормалността в политиката, държавния апарат, демокрацията. Да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса. Няма да предлагаме и не искаме да предлагаме министри, но персоналният състав също е от значение, допълни Карадайъ.

Подкрепа от тях не сме търсили, нито те са ни предлагали хора, нито щяхме да ги приемем. Това заяви след срещата Тошко Йорданов от "Има такъв народ" във връзка с казаното от Карадайъ, че за тях е важен и персоналния състав на кабинета. За ДПС персоните и личностите в евентуален кабинет са важни, но това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никой, каза Тошко Йорданов.

По думите му, когато бъде представен кабинет, от ДПС следвало да преценят дали им харесва или не и дали ще гласуват или не. "Подкрепа от тях не сме търсили, нито те са ни предлагали хора, нито и да ни бяха предложили, ние щяхме да ги приемем", заяви Йорданов. Той посочи, че в хода на срещата от ИТН са представили своите виждания за програма, приоритети, краткосрочни и дългосрочни цели, след което и от ДПС са направили същото.

В началото на срещата Виктория Василева изрази надежда за конструктивен и добронамерен диалог. Провеждаме тези срещи с чувство за отговорност за това, което ни предстои и за решенията, които трябва да вземем. Бихме искали да представим нашите приоритети и идеи за управление на страната и да чуем вие какво мислите за това, отбеляза Василева.

Снимка: БТА

Карадайъ благодари за възможността да се видят с ръководството на парламентарната група с партията, която има най-много народни представители. Той приветства ИТН за идеите, че процесите в НС трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите и дневния ред и на обществото и на Народното събрание.

Добра е средата, която е създадена в 46-ото НС, според нас, защото има една добра основа за диалог, каза Карадайъ. Възстановяването на нормалността в политика, което на нас ни е тема от последните 10 години минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите, каза още той.

Снимка: Булфото

Нашата оценка е, че 46-ото НС има една добра основа за диалог. Нашият призив е всички отговорни политически партии да се възползваме от тази ситуация и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, на чиято база да се очертае и дневният ред на НС и на евентуално бъдеще управление на страната, каза Карадайъ. Това минава и през оценка на изминалите периоди, една реална, отговорна оценка, за да може на база на тази оценка да се очертаят и бъдещите действия, които евентуално биха могли да се предприемат, допълни председателят на ПГ ДПС. Той посочи, че за ДПС е от интерес да чуят приоритетите, които имат ИТН и в най-общ план как ще се постигат.

Надявам се да има един добър разговор днес като първа среща и се надявам да можем да продължим в темите, които биха били общи, заяви Карадайъ.

Снимка: БТА

"Има такъв народ" преговаря първо с "Демократична България", като двете страни определиха диалога като конструктивен. Христо Иванов заяви, че са се убедили, че двете политически сили гледат в една посока по отношение смяната на Гешев, дълбоките реформи в правосъдието, премахване на органите - бухалки. 

Вчера последваха преговори с "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), като се обединиха на консултациите за съставяне на кабинет, че "нито дългата, нито късата ръка" на ДПС трябва да стига до властта. 

Последваха и разговорите с БСП. Резултатът е - съгласие по някои теми, но и различие по други. Днес на Национален съвет на левицата ще бъде обсъдено случилото се и ако има общо решение, разговорите ще продължат. Разделителните линии между двете партии са приватизацията на ББР, концесиите и кога точно да бъдат увеличени пенсиите. 

"Има такъв народ" няма да разговаря само с ГЕРБ, които определиха като "най-голямото зло за демокрацията" в България. Така те отвърнаха и на критиките, че ще обсъдят бъдещия кабинет с БСП и ДПС, макар в началото категорично да отхвърляха това понеже са "партии на статуквото". Отново обаче декларираха, че искат да държат ДПС далеч от властта.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов подчерта в хода на политическите срещи, че разговорите, които се провеждат с партиите, не са обвързани с коалиционни взаимоотношения.