Депутатът от ИТН Тошко Йорданов изчете от трибуната на НС изтеклите в медиите "опорни точки". За тях се твърди, че са част от стратегията на парламентарната група на ПП-ДБ при защитните тези на министрите на днешното обсъждане на вота на недоверие, внесен от "Възраждане", БСП, ИТН и Радостин Василев.

"Файлът се казва "Разпределение на говоренето на министрите - Вот на доверие" - опорка. Да ви зачета какво ни чака, за да знаем", започна Тошко Йорданов.

"Общата визия за говорене насочва голямата картина към колосалния напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно, за 4 месеца. Енергетиката е емблематичен сектор в това отношение и затова в предизборната си немощ вносителите са насочили своя вот на недоверие. Дебатът не е дали ще затворят ТЕЦ-овете, дебатът е дали България ще вземе 4.2 милиарда", цитира Йорданов.

След това той насочи вниманието си към подготвено изказване на енергийния министър Румен Радев, който трябвало да започне с очертаването на "голямата картина в енергетиката, да оборва всяка лъжа с конкретика и да използва думата "лъжа" свободно".

"Г-н Радев, използвайте думата "лъжа" свободно", обърна се Йорданов към министъра и на фона на бурен смях от опозиционни депутати добави: "Този, дето е финансов министър - Василев, пише в скобичка - ако успее от трибуна, ако не - пред медиите в кулоарите".

След това Тошко Йорданов се обърна към финансовия министър и иронично зачете:

"Значи, ако не успеете тук, излизате в кулоарите, внасяте спокойствие за цените на тока и бюджета и, разбира се, посочвате колосалния напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца".

"Министър Богданов трябва да знае какво да каже, Гвоздейков трябва да говори за "Лукойл", Шалапатова трябва да прави паралели между природните ресурси и най-ценния ресурс - човешкия капитал. Денков, който е секретарка на Делян Пеевски, трябва да обобщи визионерски отвъд дребните предизборни кавги. И, разбира се, Денков трябва да посочи колосалния напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове", цитира още депутатът от ИТН.

Той завърши с констатацията, че "три пъти има "колосален" в тези опорки", което според него означава, че "който го е писал, е колосален некадърник, и тъй като вие сте колосални титани и шушумиги, ви го оставям тук да се ориентирате, като четете".

Към медиите рано тази сутрин изтече документ, чиято автентичност не беше отречена от ръководството на "Продължаваме промяната" по време на обсъждането днес. В него се очертават посланията, които министрите в правителството на Николай Денков трябва да отправят по време на дебата за вота на недоверие. Препоръчва се дебатът да не се води за това дали ще се затварят ТЕЦ-овете, а дали България ще успее да вземе 4 млрд. лв. от Европа. Препоръчва се цялата вина да се хвърля на служебните правителства, които трябва да бъдат обвинени в безвремие и тежко наследство, което "Продължаваме промяната" е преодоляла само за няколко месеца. Ето какво пише още:

Роля на министрите по време на дебата:

Радев:

  • Започва с очертаване на голямата картна в енергетиката.
  • Тежкото наследство и изоставане, което кабинетът е преодолял само за 4 месеца.
  • Визията за развитие на българската енергетика

След първото изказване, което очертава визията:

  • Оборва всяка ЛЪЖА с конкретика. Използва думата ЛЪЖА свободно.

Василев:

(ако успее от трибуна, ако не - пред медиите, в кулоарите)

  • Внася спокойствие за цените на тока и бюджета
  • Колосалният напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца след години изоставяне на цели сектори

Богданов:

  • Новата визия за по-високо технологична икономика на България (визионерско, над дребните предизборни сплетни)
  • Лукойл и дерогацията
  • Паралел с други индустриални сектори, които са изчезнали поради естественото развитие на икономиката (текстилната индустрия след 201о и възхода на заетостта в автомобилостроенето и електрониката)

Гвоздейков:

  • Пристанище "Лукойл" (ако има атаки по тази линия)

Шалапатова:

  • Паралел между природните ресурси и всъщност най-ценния ресурс на региона: човешкия капитал
  • Визия за заетост от нов тип - Картографиране на уменията
  • Всички средства, които могат да се вложат в развитие на човешкия капитал в региона.

Цеков:

  • Инвестиции в енергийна ефективност
  • Териториалните планове като част от цялата оперативна програма - благодарности към екипа на енергетиката и подкрепата на целия кабинет, че успяхме да наваксаме огромното закъснение

Денков:

  • Обобщава визионерски отвъд дребните предизборни кавги
  • Колосалният напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове (само за 4 месеца) гарантира спокойствие и предвидимост.
  • Всички усилия на министерския екип са насочени към грижа за хората и осигуряване на развитие след години застой в цели сектори
  • В сложната геополитическа обстановка, енергийната независимост на България е ключова за националната ни сигурност. И сега има едни пари, които ни помагат да осигурим това. Проява на безотговорност би било да се откажем.