Започнахме да вършим изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години. Това каза министърът на финансите Асен Василев пред журналисти в Народното събрание за вота на недоверие към правителството, който се обсъжда на днешното парламентарно заседание. Той изтъкна, че все пак не би подценявал вота на недоверие.

Попитан защо този кабинет трябва да остане на власт, Василев отговори: "Защото даваме ясна перспектива в каква посока се движи България".

Василев обясни, че цели сектори на икономиката, където проблемите с години са "замитани под килима", са придвижени напред.

"Започна да се придвижва напред и съдебната реформа. Това ще бъде една изключително дълга битка", заяви финансовият министър и допълни, че първите крачки са направени, но има още много дълъг път.

"Зададохме ясна посока на България към Европа", изтъкна Асен Василев, цитиран от БТА, и даде примери с влизането в еврозоната и Шенген.

Това, което виждаме в момента, е, че бизнесът започва да инвестира, спестяванията на българските граждани през последната една година, на домакинствата, са се качили със седем милиарда, отчете Василев.

Той добави, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, по-малко от пет, където ръстът на доходите е изпреварил ръста на инфлацията миналата година.

Попитан вярва ли, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят единодушно кабинета, Василев коментира, че не може да каже и това зависи от тях. Също така, и не бих подценявал вота на недоверие, тъй като докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно, добави министърът.

Пари в бюджета има достатъчно, каза в отговор на журналистически въпрос Василев. Той обясни, че всеки месец се публикува балансът и в момента има над десет милиарда в сметката на правителството.

Попитан на каква стойност ще бъде помощта за Държавата Израел министърът обясни, че всяка година в бюджета се утвърждава бюджет в министерство на външните работи, с което МВнР по своя преценка може да прецени на кого да помогне България в случай на сериозна криза, така че да изявим своята солидарност.