Премиерът Николай Денков ще свика заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет следващата седмица във вторник. Това обяви самият той пред журналисти в кулоарите на парламента след Провелия се председателски съвет за националната сигурност в контекста на войната в Украйна и Израел.

"Този Председателски съвет беше насочен изключително да информира народните представители каква е ситуацията, какви са рисковете и какви мерки е предприело правителството относно войната в Израел и в Украйна", коментира премиерът.

"Трите основни институции трябва да работят в синхрон. Правителството вече е предприело мерки за сигурността на хората, те са свързани както с охрана на ключовите обекти, които са рискови в този случай, също и по отношение на това какви рискове могат да се очакват в бъдеще. Един риск, който не трябва да се подценява, е възможна бежанска вълна, но това не се очаква в непосредствените дни, защото няма как да се случи и по-скоро посоките са към други държави, не България. Така че това не е непосредствен риск, просто трябва да внимаваме за в бъдеще", обясни министър-председателят.

Попитан за вчерашната среща при президента Румен Радев и защо на нея не присъстваха вътрешният министър и министърът на отбраната, Денков отговори така:

"Форматът на тази среща не беше много ясен. С госпожа Габриел можем да представляваме правителството. Ясно е, че службите трябва да подават информация към всички институции. Срещата беше достатъчно конструктивна. С президента направихме изявление. Това е напълно достатъчно".

По думите му според информацията на службите към момента непосредствена заплаха за България с изключение на обекти, свързани с израелската държава - посолствата и синагогите. 

"В момента мащабни рискове няма, но трябва да внимаваме, защото, ако конфликтът се разшири, ако се задълбочи, трябва да се преразгледат тези рискове", обясни премиерът.

По темата за вота на недоверие Денков беше категоричен, че няма никакви основания в критиките на опозицията, и специално благодари на министъра на енергетика и на неговия екип за това, че са свършили "огромна работа до днес - трудна и висококвалифицирана, но създават и тази публичност, която е необходима".

"Няма нужда ГЕРБ и ДПС да ни защитават, ние можем да се защитим достатъчно. Аз действително очаквам подкрепа на правителството, но по отношение на аргументите нямаме нужда от защита, просто трябва всяка една лъжа да бъде разобличавана", коментира още акад. Николай Денков.