Ако утре правителството оцелее, веднага започваме събиране на подписи за вот на недоверие за национална сигурност и отбрана, които внасяме още другата седмица. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Виждате как върви в залата, те си следват опорките. Каквото и да кажем, са по опорките от вчера - това е лъжа, онова е лъжа, но не дават никакви смислени обяснения", коментира Нинова по повод дебатите по вота на недоверие към правителството, които продължиха близо четири часа.

"От заявките на ГЕРБ и ДПС поне за днес виждаме, че вотът няма да мине утре и те ще си подкрепят правителството, въпреки критиките, които му отправят", каза още лидерът на левицата.

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Денков" на заседание, което ще започне утре в 15:00 часа. Според правилника за работа на Народното събрание самото гласуване на проекта на решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Искането за оставка на кабинета заради политиката в сектор "Енергетика" беше внесено миналата седмица с подписите на 72 народни представители от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" и независимия Радостин Василев. 

За консултативна среща при Радев и Председателския съвет

По повод "странните формати, които се случват вчера и днес" (консултативната среща при президента и Председателският съвет) Нинова коментира:

"Президентът наруши закона, като не свика КСНС така, както е описан и го изискват Конституцията и законът. Това там беше квази среща без парламентарно представените партии, защото той не ги харесва. И ние много неща не харесваме, но идваме на работа и изпълняваме закона. Вероятно за да му отговорят, управляващото мнозинство и председателите на парламента и правителството днес свикаха също толкова ненормален формат - какво е това, на което се събрахме днес?"

Според Нинова и двете страни - президент и управляващи, унищожават последните остатъци от държавността. "Не мислят за националния интерес, няма нито едно смислено решение. Те си мерят силите - кой да открадне повече пари повече от ПВУ и кой да овладее службите, но не и да се съберат институциите и да се изработи национално отговорно решение. КСНС е органът, който в криза с две войни трябва да ни събере и да излезем с единно решение. Тагарев обезкостява отбраната, а Радев иска да се купува още оръжие", обобщи Нинова.  

За рисковете от ситуацията в Близкия Изток

"За нас има поне два риска от ситуацията в Израел - може би ни очаква гигантска мигрантска вълна, за която не сме подготвени. У нас може да поникнат радикални елементи и да станем поле на други опасности. Вторият проблем е продоволствена криза. Повишават се цените на петрола, може да се прекъснат пътищата на доставките заради инфлацията, може да има недостиг и на храни", изброи тя опасностите, свързани с войната между "Хамас" и Израел. 

По думите ѝ трябва да се направи преглед на държавния резерв на храните. "Може би в новия бюджет трябва да се предвидят средства за новата извънредна ситуация.