Пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че за ГЕРБ е най-добре да има избори веднага, защото оставането на нейните представители в правителството само ще навреди на партията. Той се съгласи с предложения от премиера Борисов рестарт, защото демокрацията е в криза. Дончев заяви, че предложените промени в основния закон не са импровизация, а са подготвяни с години.

Ето какво още каза вицепремиерът.

За първи път има енергия за свикване на Велико народно събрание, каза Дончев, като същевременно не се ангажира с мнение дали предложението ще събере необходимата парламентарна подкрепа. Според него исканията на протестиращите не са се формирали през последния месец, а са от години.

"Да се намали броят на депутатите и да се извършат други промени - категорично има нужда от промени в Конституцията", така вицепремиерът отговори на упреците, че не е необходимо свикването на ВНС, за да се реализират предложенията. Той обясни, че чрез предложението за по-малко депутати намерението е в парламента да влязат по-ярки личности и хората да познават представителите си.

Във връзка с предложенията за промени в основния закон за съдебната система, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи, Дончев отбеляза, че те могат да бъдат и по-смели. "Какви промени ще гласува едно Велико народно събрание - ще си реши самото то. Това е форматът, който съответства на очакванията на хората", изтъкна вицепремиерът.

Томислав Дончев заяви, че нужда от рестарт има и това е безспорен факт. По думите му демокрацията е в криза и голяма част от българските граждани не са запознати как функционира държавата и нямат доверие в институциите. Той допълни, че предложенията за конституционни промени са подготвяни няколко седмици, преди премиерът Бойко Борисов да ги обяви публично.

"Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда - да отговори защо", посочи Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че с този ход ГЕРБ не се опитват да спечелят време и уточни, че от партийна гледна точка - оставането на представителите на управляващата партия в Министерския съвет, е вредно.

"За нас е най-изгодно да има избори веднага. С една оставка нищо няма да се промени. Ще сменят фигурите и след това ще бъде същото с няколко различни нюанса. В изказването на премиера от вчера, той потвърди, че в момента, когато Народното събрание вземе решение за ВНС - той ще подаде оставка в същия ден и обясни защо. Че ако залогът за гражданския мир е в неговото присъствие в Министерския съвет - той ще го напусне веднага", коментира вицепремиерът.

Дончев беше категоричен, че ако това стане факт, той няма да замести Борисов на поста министър-председател, защото е политически обвързан, а следващият кабинет трябва да бъде с експертен профил.

Дончев определи като спорно предложението на коалиционният им партньор ВМРО да се върне донаборната служба.