Президентът Румен Радев отхвърли категорично предложения от премиера Бойко Борисов рестарт на политическата система. В извънредно обръщение държавният глава се позова на член 159 от Конституцията, според който правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента.

"Повече от месец продължават протестите. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки. В изявлението си премиерът предлага свикване на Велико Народно събрание и серия конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Член 159 е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не на министър-председателя", заяви Румен Радев.

  • Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е "Не"!
  • Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е "Не!".
  • Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е "Не!".
  • Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Не!
  • Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е "Не"!
  • Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е "Не"!

Румен Радев завърши с това, че разговор за Конституцията е възможен "само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори".