"Обещах своите решения - време е да ги съобщя! Време е за рестарт!" С тези думи днес премиерът Бойко Борисов анонсира извънредното си видеообръщение, в което обяви, че ще подаде оставка веднага когато парламентът приеме предложението на ПГ на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание.

След като обяви, че протестът не е родил своите естествени водачи, министър-председателят посочи исканията си за промени в Конституцията - намаляване броя на депутатите, закриване на ВСС и създаване на отделни съдебни съвети за съдиите и за прокурорите със самостоятелни инспекторати, засилване контрола над дейността на главния прокурор и равно разпределение на пропорционално и мажоритарно избраните депутати за Великото народно събрание - по 200.

Предложенията на премиера предизвикаха вълна от реакции.

Едно от най-активните лица на протеста - лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова нарече предложението на Борисов "прах в очите на хората, позорно действие, при което премиер, загубил доверието на гражданите, се опитва да си удължи политическия живот за сметка на българската конституцията и Велико Народно събрание".

Според нея "хората не го искат за премиер, а той се опитва да им предлага нова конституция".

"120 депутати трябва да внесат проект за конституция, между два и пет месеца трябват, за да бъде гласуван този проект, после да се приеме със 160 гласа и след това - още три месеца, за да се насрочи Велико Народно събрание. Откъде ще ги вземете, г-н Борисов? С кого се разбрахте? С ДПС, с БСП? С кого се разбрахте да съберете тези 160 гласа", попита Манолова, като напомни каква е уредбата за приемане на нова конституция и колко време отнема процедурата.

"Вчера видяхме Борисов как употреби Народното събрание и се скри зад депутатите, днес ни предлага да гледаме как ще употреби Великото Народно събрание. В отчаян опит да се спаси, ще употреби и българската конституция", каза тя по повод изявлението на премиера, че обвързва оставката си като премиер със свикването на ВНС.

По думите на Манолова Борисов "вече не е човекът, който може да предлага нова конституция. Легитимността на Борисов е напълно изчерпана. Той, който нарича народа си и журналистите "мисирки" и "тулупи", ще пише нова конституция?!", аргументира се още Манолова и добави, че такава може да се подготви и приеме само от нов легитимно избран парламент.

Попитана дали е "за" нова конституция тя отговори утвърдително "Положението, до което е доведена държавата от едноличното мафиотско управление на Борисов не може да се промени от човека, който продаде държавата на мафията. Не е той, който може да пише основния закон, а нов легитимен парламент", каза още Манолова.