Свастика е била изрисувана с лилаво мастило върху щора на прозорец в посолството на САЩ в София, съобщи американският сайт Axios.

Тя е открита на 28 януари, 24 часа след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Свастиката е била върху щората на прозорец в охраняемата част на мисията, което е предизвикало сериозно притеснение в Държавния департамент, тъй като "художникът" има достъп до този сектор от посолството.

"Държавният департамент приема този въпрос изключително сериозно. Категорично осъждаме всякакви случаи на омраза или пристрастия на работното място, какъвто изглежда е този случай. Това е отвратителен символ на всичко онова, срещу което ние, като ведомство, се противопоставяме. Ангажирани сме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Държавният департамент и мисиите ни в чужбина ще останат приветливи, приобщаващи и безпристрастни работни места", заяви говорителят Нед Прайс.

По случая, за който не бе съобщено нищо официално на страницата на американската мисия в българската столица, се води разследване.

През юли м.г. в асансьор в сградата на Държавния департамент бе открита надраскана свастика. Тогава изявление направи и американският президент Джо Байдън.

"Нека да бъде ясен - антисемитизмът няма място в Държавния департамент, в моята администрация и никъде по света. От нас зависи да не осигуряваме място за омразата и да се противопоставяме на фанатизма", категоричен бе Байдън.