Депутатите изслушаха министъра на отбраната Тодор Тагарев за военната помощ за Украйна. Той отговори на депутатски въпроси за заявеното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

Тагарев обяви, че е работил като съветник в украинското Министерство на отбраната в продължение на 6 години, като НАТО и други международни организации са му плащали разходите. За пореден път той повтори, че български войски няма да бъдат изпращани в Украйна и обясни, че бойните санитари, които ще обучаваме във ВМА, са по 60 украинци на година - по силата на решение на 48-ия парламент. Изслушването му бе по искане на БСП още от миналата седмица.

"Никога, по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане на военни формирования, повтарям го във всяко интервю. Няма планове, не се дискутира и не се обсъжда участие на български войски в конфликта в Украйна", заяви Тодор Тагарев пред пленарната зала.

Относно бойните санитари, Тагарев уточни, че става въпрос за украински военни медици. И припомни, че още в решението на НС от предишния парламент да бъде предоставена помощ на Украйна, като точка 4 в него фигурира разрешение за пребиваването на до 60 военни от украинска страна у нас всяка година.

Ще бъдат обучавани до 15 украински бойни санитари на месец в продължение на 10 дни. Те ще бъдат обучавани в тренировъчния център на ВМА, който вече е изграден с финансовите средства на САЩ и е оборудван на високо технологично ниво, стана ясно от думите на министъра на отбраната.

"Този симулационен център от най-ново поколение се използва, както за подготовката на наши санитари, така има и капацитет да поеме обучението на бойните санитари за нуждите на Украйна", обясни министърът на отбраната.

"Генерал-майор Мутафчийски вече ми докладва. Вече се използва от военнослужещи, капацитетът е впечатляващ, на края на третия ден се справят много добре", обясни той за тренировъчния център във ВМА. По думите на Тагарев, към центъра има значителен интерес от екипите за "Спешна помощ" по въздуха и базата ще бъде предоставена и за обучението на екипите от въздушните линейки. "Всичко това, което правим в армията, вече се използва и ще го предоставим този капацитет", увери военният министър. Тагарев дори добави, че е имало и чужда делегация от заможна страна, която е останала много впечатлена от центъра за обучение във ВМА. 

България няма да вземе участие в направлението за европейска помощ за Украйна с боеприпаси, калибър 155 милиметра, защото не разполага с такова изделие, стана ясно от думите му. Участието ни обаче в инициативата за увеличаване на европейския капацитет на отбранителната индустрия на ЕС е само в наша полза, защото е възможност да развием мощностите на военната си индустрия, подчерта министърът на отбраната. 

Военно-промишленият капацитет на българската отбранителна индустрия обаче ще бъде разширен, за да можем да произвеждаме натовския стандарт 155 мм артилерийски боеприпаси, като някои фирми вече могат да го правят, обясни министърът. За целта ще бъдем подпомогнати от европейския фонд, за който са заделени 500 млн. евро.

Военната помощ, която изпращаме, ни се възстановява после от фондове по линия на ЕС, като първия транш от 300 000 евро ще получим догодина.

Към момента в решението на МС за изпращането на нова военна помощ не фигурират танкове, а ако случайно се стигне до изпращане на такива, то няма да предоставяме онези 40, които вече сме модернизирали, отговори Тагарев на Тошко Йорданов от ИТН. Военният министър обясни, че не може в подробности да разкаже какво точно ще изпращаме заради класифицираната информация по темата. 

Той отговори и на въпрос на Радостин Василев имал ли е трудов или граждански договор с МО на Украйна, за да е ясно, че не е пристрастен към едната страна в конфликта. 

"Да, аз съм работил като съветник на МО на Украйна между 2005 и 2011 г., посещавайки регулярно Киев, работейки в различни международни формати", отговори Тодор Тагарев.

"Да, и съм предавал своя опит по въпроса за планиране на отбраната и ресурсното управление и помощ, как да се изгради цивилен капацитет за планиране, за да могат да работят по-гладко гражданско-военните отношения", добави той. Тагарев обясни, че е съветвал украинското военно ръководство как да се изгради цивилен капацитет и как да повиши военния си капацитет.

"За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна", заяви от трибуната Тагарев.

По-късно пред медиите в кулоарите Тагарев уточни, че все пак е получавал заплащане, но от НАТО и други международни организации.

"Да, бях съветник, официално по линия на НАТО и други международни организации. Защото ние често се подценяване, но нашият опит се считаше за много полезен", обясни министърът, като уточни, че в началото на новия век е бил директор на планиране на отбраната и тогава е получил поканата. Посещавал Украйна през месец, през два или три, като се срещал и работел с техния цивилен ръководител на планирането на отбраната. Това, по думите му, е било по времето след "оранжевата революция".

"И ми плащаха съответните международни организации, те покриваха разходите по тези пътувания", добави той. Тагарев уточни, че не е работил с украинската армия. 

"В резултат на руската агресия НАТО преработва своите военни планове за сдържане и отбрана", каза още Тагарев по повод варианта на наша територия да бъде създаден многонационален щаб на сухопътната дивизия. Ако дойдат съюзни войски, ние трябва да имаме капацитета къде да ги приемем, допълни той. В отговор на въпрос дали в рамките на военната помощ ще изпращаме системи за ПВО, Тагарев заяви, че няма как да отговори, защото това са неща с гриф "класифицирана информация".

От "Възраждане" реагираха по повод признанието му от трибуната, че "тук има конфликт на интереси" и  "агенти на влияние са в нашата изпълнителна власт". 

"Не може да не е притеснително, че сте били в украинската армия по един или друг начин", включи се и Борислав Гуцанов от БСП. Той посочи, че до момента са над 400 000 загиналите при войната в Украйна. "Считате ли, че даването на оръжие ще помогне за решаването на мирния конфликт?", попита социалистът и отново призова, че изходът е преговори, а не в даването на оръжия. Още на старта на изслушването той нарече Тагарев "министър на войната".

Ивайло Мирчев от ДБ изрази възмущение от въпросите, зададени към министъра, на когото депутатите загубили времето. И съзря руска връзка във взривяването на оръжейните складове у нас. 

"Ние си говорим какво бил работил министър преди 15 година", възмути се Ивайло Мирчев, като призна, че е очаквал "Възраждане" да реагират, например, за потопените от Русия 14 села от язовир Нова Каховка.

"Кой 15 години взривява складове, когато не му отърва? Всички знаят, че има ясна руска връзка", настоя Мирчев.

Преди изслушването по същество се разви кратък спор между БСП и ДБ по въпроса изпращани ли са оръжия за Украйна по времето на участието на БСП в четворната коалиция, или не.

Йордан Иванов от ДБ напомни, че износът на оръжие за Украйна не е спирал по това време, последва реакция от Георги Свиленски, който за пореден път повтори, че с подпис на икономическия министър Корнелия Нинова не е било изнасяно нищо за Украйна. 

Социалистът отклони предложението на депутата от ДБ да бъде закрито заседанието. Йордан Иванов пък наблегна, че с избора си в новия 49-и парламент "българският народ даде своя геополитически императив". 

"БСП не са подписвали износ, а "г-жа нито патрон" е подписвала износ. Иронията е, че това именно го правеше лидерът на БСП в подкрепа на Украйна срещу Русия", отвърна Йордан Иванов. "Коя госпожа и какво е направила?", попита Свиленски. "Г-н Иванов, колкото пъти да излезе от тази трибуна, оръжие и патрони не е изнасяно от България", нарече лъжи твърдението му зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

"Излезте и се извинете на г-жа Нинова, ако сте мъж, ако сте почтен депутат", призова социалистът.