Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви пред Нова телевизия, че преди 10 дни, когато е бил в Брюксел, не са коментирани триъгълни сделки, при които България да даде свое старо оръжие на Украйна и да получи ново от съюзници в НАТО.

"Фокусът се измести, новият е коалиция "F-16". В нея участват много страни, които разполагат със самолети и такива, които не разполагат. Тя е за предоставяне на самолети и за подготовка на екипаж. Другата коалиция е за ремонт на бронетанкова техника. Това вече е във фокуса на вниманието", каза Тагарев.

"Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет", заяви пред Нова телевизия министърът на на отбраната Тодор Тагарев по повод новия пакет от помощ, който България изпраща за Украйна. 

"Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени", каза министърът.

Той потвърди, че изпращаме стари неща.

"Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни", заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен, но включва снаряди, боеприпаси и някои системи

"Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия", каза военният министър.

Вчера Тагарев е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси за Украйна. За България е важно да се включи в инициативата на ЕС за производство на 155-милиметрови снаряди, защото скоро и България ще мине на този стандарт и ще трябва да купуваме отвън, каза още министърът на отбраната. Той критикува служебното правителство, че не се е включило в инициативата на ЕС за 1 милион снаряда, която ще ни осигури такава инвестиция във военните заводи.

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на

155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото - да се увеличи производствения процес.

"Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: "Не". За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива", каза Тагарев.

Тагарев отправи обвинения, че български политици работят в интерес на Кремъл и разпространяват манипулации. Руските агенти в политиката са повече от една партия. Той обаче назова само името на БСП и Корнелия Нинова.

Рефренът, че ще изпращаме войници в Украйна се разпространява от хора, които работят за Кремъл. И за съжаление се включват и представители на политически партии и то не една. Включително този въпрос ми беше зададен на заседание на парламентарната комисия по отбрана, коментира военният министър. Той подчерта, че не може да действа извън решението на Народното събрание, което предвижда обучение на украински военнослужещи, но не на територията на Украйна.

Едните, които питаха бяха БСП и то използваха термина "жива сила", чиято цел е да плаши хората. И същият термин след това бе използван от г-жа Корнелия Нинова в телевизионно интервю, разясни Тагарев.

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. Вчера той е издал заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

"От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда", каза Тагарев.

"Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата и за територии", коментира Тодор Тагарев.