БСП настоя за изслушване на военния министър Тагарев в парламента още днес по повод анонса му, че страната може да изпрати в Украйна и медици.

"Г-н Тагарев говори, че ще бъдат предоставени медицински кадри, евентуално за военният конфликт в Украйна. Това вярно ли или не е вярно? Обсъждано ли е или не е обсъждано? Ние от БСП искаме Тагарев, като министър на отбраната, да бъде извикан в Народното събрание и да даде обяснение за това свое последно изявление", заяви в декларация от трибуната Борислав Гуцанов.

Той каза още, че социалистите се противопоставят на подготвяното решение на кабинета "Денков" за включване на страната в инициативата на ЕС за мир по повод покупката на 1 милион боеприпаси и снаряди за Киев. Новината потвърди преди ден зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Добре звучи, но какво се крие зад това - тази европейска инициатива за мир има за цел да се осигурят един милион боеприпаси и снаряди за Украйна. Как ви се струва това, нормално ли е? Не, няма никаква грешка - инициатива за мир, която ще купува снаряди и ще убива хора.

Четем вчерашните думи на заместник-министъра на отбраната Запрянов и наистина не е за вярване, защото всичко, за което предупреждавахме от БСП, вече е факт и новото управление започва да разкрива истинските си намерения. Коалицията на омертата и имунитетите се оказа и коалиция на войната", заключи депутатът от "БСП за България". Той подчерта, че именно неговата партия, като участник в четворната коалиция, е станала пречка Тагарев да стане министър на отбраната още тогава.

Гуцанов цитира Робърт Кенеди-младши, един от кандидатите за президентската кампания в САЩ, и неговата трактовка за войната в Украйна.

"Колеги, не виждате ли очите на света постепенно се отварят и дори в Съединените американски щати вече са наясно, че тази война не е това, което изглеждаше и това, което се прокламира повече от 1 година? Нека да ви цитирам един от кандидатите за президент на САЩ, представител на небезизвестната фамилия Кенеди. Робърт Кенеди-младши характеризира руско-американската прокси война в Украйна като "кланица, която е убила стотици хиляди украински войници за геополитическа цел, която няма нищо общо с Украйна". Той продължава: "Ние вкарахме Украйна в капана на прокси война срещу Русия и те са погълнати от геополитическите машинации на неоконсерваторите в Белия дом." И нима не е така?", заяви Гуцанов, като наблегна, че това не са думи на БСП.

"Европейският съюз е готов да предложи втори пакет от финансова помощ в размер на около 50 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Тази помощ би трябвало да е за период за следващите 4 години. Също с изненада научаваме, че българското правителство вече мисли в тази посока и се кани да предостави допълнителна помощ, без това решение нито да е предоставено в Народното събрание, нито да е съгласувано, нито да е коментирано в Народното събрание", разкритикува социалистът.

И попита дали българските граждани са съгласни заедно с всички европейци да дават по над 27 евро на година за въоръжение на Украйна. "Вие искате ли от вашите данъци да се плаща за оръжия, които да убиват хора и всяка година от джоба ни да излизат пари за патрони, снаряди, самолети и бомби?", добави Гуцанов.

От БСП разкритикуваха и излъчването на онлайн новини на украински в сайта на БНТ и го нарекоха "национално предателство".