Правителството одобри състава на българската делегация за Срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс. В ръководената от премиера Николай Денков делегация са включени министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Вчера външният министър Мария Габриел заяви, че премиерът, а не президентът трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО. Като парламентарна република България обикновено е представлявана от премиера си на подобни форуми. По негласна договорка от 2012 г. в срещите на НАТО обаче участва президентът.

Срещата на върха във Вилнюс ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, се посочва в съобщението на Министерския съвет.

Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри, подчертават от Министерския съвет.

Ангажиментите засягат пряко управлението на държавната политика в областта на международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили.

На днешното си заседание правителството реши да оттегли и Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г., внесена от служебния кабинет за одобряване от Народното събрание. На 11 юни министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че и двете приложения в инвестиционната програма изненадващо били засекретени.

С решението се оттеглят и други два акта на служебния кабинет, внесени за разглеждане в Народното събрание. Те са свързани с определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса на въоръжените сили, както и с предложение до Народното събрание за ратифициране на допълнително споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на споразумението за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.

С решението за "числеността на запаса на въоръжените сили", което е секретно. Но именно от този документ зависи и бройката на оръжия, които трябва да са налични за нуждите на българската армия. С него кабинетът Донев също се опитваше да блокира предоставянето на допълнителна военна помощ за Киев. С това на практика се отварят широко вратите за сериозна българска подкрепа на отбраната на Украйна срещу руските окупатори.

"До избирането на редовен кабинет внесените за одобрение решения на служебния кабинет не са разгледани от Народното събрание. Предвид избора на редовно правителство е необходимо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо ръководство в Министерството на отбрана със съдържанието на предложените решения, в което то да направи своите анализи и евентуално да нанесе промени в разработените вече документи", посочват от кабинета.

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, потвърди пред медиите днес министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и го заявихме съвсем официално. Тя ще според техните потребности и нашите възможности, както е решило НС", заяви Тагарев.

"Тя ще бъде сравнима по обем и по видове с първия пакет. Като обем е горе-долу същата. Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем - над 30-40-годишни", каза още Тагарев.

"Съвсем скоро ще предложим решение на Министерския съвет. Въпросът е дали не сме пропуснали възможности.

"Съвсем скоро. Въпросът е дали не сме пропуснали възможности. Надявам се, че не сме, особено свързани с инвестиции от ЕС в разширяване и модернизиране на капацитета на предприятия от нашата отбранителна индустрия", така Тагарев отговори на въпрос дали България ще се включи в инициативата на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна.

Министърът на отбраната каза, че ще се срещне с президента Радев, когато бъде поканен от държавния глава.

Търсят се опции ВМЗ "Сопот" да получи европейско финансиране и да увеличи капацитета си за производство на 155-милиметрови снаряди.

Аргументите делегацията във Вилнюс да бъде водена от премиера, е чл. 105-ти, ал. 2-ра от Конституцията, посочи още Тодор Тагарев.

Според тази алинея Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осъществява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководството на администрацията и Въоръжените сили.