"Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна" - това потвърди и министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като вчера същата позиция обяви и премиерът Николай Денков.

Подобно обяснение се наложи да направят много европейски правителства, след като френският премиер Еманюел Макрон разбуни духовете с думите си, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев намира за много малко вероятно държава сама да реши да изпраща войници. "Ако една държава членка на НАТО влезе в Украйна и после конфликтът се пренесе на нейна територия - моето разбиране е, че това ще ангажира НАТО", коментира Тагарев.

За срещата в Париж той отбеляза още, че е имало решения, които са свързани с коалиции за подкрепа на Украйна - за авиационна, морска, бронетанкова коалиция, в които страните си сътрудничат и координират своята помощ: "Изразили сме готовност да се включим в някои от тях, става въпрос за подпомагане на украинската отбранителна индустрия, за да може и там да се произвежда голяма част от това, от което Украйна се нуждае. Друг въпрос беше за подкрепата на уязвими страни партньори, за да може те да са по-добре защитени срещу агресивни руски действия".

Той обясни защо не е бил в Украйна. Било предвидено да пътува за Киев, но след това дошла поканата от президента Макрон към премиера Николай Денков, но тъй като той вече имало планирана визита за същия ден в Киев, взели решение Тагарев да отиде в Париж, вместо него. 

Тагарев обясни и, че доставката на БТР-и е в ход на изпълнение, след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира забавянето ѝ. "БТР-те за Украйна още са в София. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите", допълни Тагарев и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна. Той направи уточнението, че има и системи С-300, които заминават доста по-бързо.

"Бронетранспортьорите са собственост на МВР, направихме всичко възможно да подпомогнем процеса и на подготовка на споразумението с украинската страна, по което страна е МВР, и впоследствие за подготовка на тази техника за експедиране. Последното решение на Народното събрание, с което преодоля ветото на президента, беше взето декември месец миналата година. Експедирането на техника не е лесен процес и в немалко случаи отнема месеци".

Попитан дали е гледал видеото, в което президентът Зеленски прекъсва премиера Денков, докато той разказва какво символизира мечът на хан Кубрат, Тагарев потвърди и обясни, че това не е позиция на Украйна против България, а по-скоро израз на факта, че най-голямата нужда в Киев е от оръжия. 

На критиките на Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна, Тагарев отговори така: 

"Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство.

До встъпването на кабинета, помощта, която е дадена е на стойност 13 млн. евро. Към този момент, помощта, която сме дали само от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро. Предстои и нова военна помощ от страната ни за Киев".